Ultrazpracované potraviny mohou ovlivňovat vaše pohlavní hormony
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages
Milujete rychlé občerstvení, slazené snídaně nebo mrazák plný hotových jídel? Nová rigorózní studie publikovaná v Cell Metabolism potvrzuje, že ultrazpracované potraviny mohou mít závažné důsledky nejen pro vaši váhu, ale i hormony a plodnost, a to i tehdy, když dodržujete doporučený kalorický příjem.
Podle výzkumníků muži, kteří konzumovali vysoce průmyslově zpracované potraviny odpovídající jejich věku, váze, výšce a úrovni aktivity, přibrali více na váze i tělesném tuku než ti, kteří jedli zdravější stravu. Konzumace ultra-zpracovaných potravin totiž ovlivnila jejich metabolickou rychlost a tedy množství energie, které tělo za určitou dobu využije k udržení základních funkcí.
Do studie vědci zapojili 43 relativně zdravých mužů ve věku 20 až 35 let. Rozdělili je do dvou skupin: jedna měla tři týdny konzumovat stravu bohatou na ultra-zpracované potraviny a poté tři týdny převážně nezpracovanou stravu. Druhá skupina dostávala potraviny s vysokým obsahem kalorií, zhruba o 500 kalorií denně více, než byla jejich energetická potřeba.
Ačkoli se dopad nejprve projevil na těle, vědce šokoval hlavně vliv vysoce průmyslově zpracovaných potravin na mužskou plodnost.
Výzkumníci zjistili, že konzumace ultra-zpracovaných potravin může způsobit pokles počtu spermií u mužů, což přímo ovlivňuje jejich plodnost. Muži, kteří jedli kaloricky bohatou stravu plnou ultra-zpracovaných potravin, měli nižší hladiny folikuly stimulujícího hormonu, tedy klíčového hormonu nezbytného pro tvorbu spermií.
Studie navíc odhalila snížení pohyblivosti spermií u mužů na této stravě. Příčinou může být přítomnost chemické látky cxMINP, typu ftalátu známého jako endokrinní disruptor, který dokáže výrazně měnit hormonální hladiny.
Právě proto mohou ultra-zpracované potraviny způsobovat nejen změny v sexuálních hormonech, ale také přibývání na váze. Dopady však nekončí jen u hormonální a sexuální roviny. Podle americké FDA může pravidelná konzumace ultra-zpracovaných potravin přispívat také k řadě chronických onemocnění souvisejících se stravou, a to včetně kardiovaskulárních chorob, diabetu 2. typu a obezity.