Burrata je taková královna mezi sýry. Jde o čerstvý kravský sýr, který si můžete snadno splést s mozzarellou, ale pozor! Oproti ní skrývá burrata jedno tajemství. Vnitřek je měkký až polotekutý, vytvořený z kusů natrhaného sýra a smetany – tzv. stracciatelly. Název vychází z italského burro (máslo), a to právě pro svou krémovou až máslovou chuť.
Budete potřebovat:
- 1 burratu (pokud děláte více chodů, stačí 1ks pro 4 osoby)
- 2 meruňky
- 1 broskev
- rybíz / maliny
- pár rajčátek
- olivový olej
- vločkovou sůl
- pepř a špetku cukru
- citronovou kůru (z 1/2 chemicky neošetřeného citronu)
- bazalku / mátu / hráškové výhonky na ozdobu
- kousek dobrého bílého pečiva (focaccia, bageta, ciabatta)
Pojďme na to!
Broskve a meruňky si nakrájejte na měsíčky, posypte trochou cukru a nechte v troubě zkaramelizovat. Nechceme není je úplně upéct, jen ať chytnou barvu a lepší chuť. Pokud máte flambovací pistoli (třeba na creme brulee), využijte ji, bude to rychlejší.
Doprostřed hlubokého talíře dejte trochu ovoce (tak 1/4) a na něj položte burratu. Zbytek ovoce i pečená rajčata poskládejte kolem dokola. Nahoru přidejte rybíz, nebo maliny (lze ale vynechat, jen jídlu dodají super kyselost). Hojně pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte citronovou kůru, něco zeleného a hotovo. Servírujte doprostřed stolu a burratu krájejte až na stole – vnitřní smetana se do salátu hezky rozteče. Mňam!
