Klasika (nejen) silvestrovské tabule. Jak na nejlepší chlebíčky?
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Chlebíčky jsou něco tak zažitého, že nás ani nenapadne přemýšlet, kde se vlastně vzaly. Stačí, že s námi jsou každou oslavu (včetně novoroční). Kdyby vás ale přeci jen zajímalo, jak si našly cestu na náš stůl i jak připravit ty nejlepší z nejlepších, jste na správné adrese. Napovíme: krása tkví, jako vždycky, v detailech.
Zatímco ve světě nahrazují naše tradiční chlebíčky různé typy fingerfood a kanapek, v Čechách jejich výroba sahá k počátkům 20. století. Obloženému chlebíčku je tak už víc jak 100 let! Poprvé se objevily v prvním pražském lahůdkářství vedeném Janem Paukertem a jeho ženou Štěpánkou. Milovala je Ema Destinová, Lída Baarová i T.G. Masaryk. A teď je milujeme (skoro) všichni. Mezi stálice pak patří ty z Libeřských lahůdek, které seženete po celé republice.
Plánujete oslavu a chcete do menu zahrnout i klasický obložený chlebíček? Pak si dejte obzvlášť záležet na jedné ingredienci, která je absolutně klíčová - vece. Bez kvalitního pečiva nebude výsledek nikdy tak dobrý. Protože kdo by chtěl servírovat bramborový salát, šunku a vejce na rozmoklém základu?
Kvalita se prolíná celou přípravou. Za suroviny si raději připlaťte a pokud máte čas, vyrobte si vlastní pomazánky. Víte, co do nich dáváte i jak je připravit, aby chutnaly jak vám, tak i ostatním. A pokud nestíháte nebo se vám zkrátka nechce rozbordelit celou kuchyni, můžete si ty z Libeřských lahůdek objednat na Rohlíku a do hodinky je máte doma (záchrana před neplánovanou akcí!).
Skvělou alternativou obloženého chlebíčku jsou pohankové bliny, které nechybí na žádném večírku naší food redaktorky Silvy Tiplicové.
Suroviny:
125 g celozrnné
pohankové mouky
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
160 ml mléka
25 g másla, rozpuštěného
Silva se inspirovala receptem Kitchenette: stačí smíchat mléko s vejcem, přidat mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr a vmíchat rozpuštěné máslo. Lívanečky pak osmažte a ozdobte podle fantazie. Použít můžete třeba uzeného lososa, křepelčí vajíčka, kaviárovou pastu, kaviár a avokádo.
Silva Tiplicová
@silvie_tiplicova
Silva je mámou, gastro nadšencem a výbornou kuchařkou. Jejími recepty se můžete každý měsíc inspirovat na stránkách Cosmopolitanu, kde se snaží předávat nápady na jedinečná i tradiční jídla, která doma zvládne připravit každý. Kromě toho je vášnivou milovnicí kávy a neobyčejných okamžiků uprostřed obyčejných dnů.