Ano, platí to i v kuchyni: V jednoduchosti je krása!
Foto: Unsplash (Alex Motoc)
Foto: Unsplash (Alex Motoc)
Podle tradice musí být jídlo na domácím brunchi za a) velmi, velmi působivé na pohled a za b) velmi, velmi rychlé na přípravu. Ať už jde o sebezáchrannou akci po páteční party, o překvapení pro (ještě překvapivější) návštěvu, co u vás zůstala přes noc (#nojudgement), anebo se chcete vyšvihnout před přáteli, kterým jste slíbili oběd, i když vám v lednici číhá už jen mozzarella a pár zatoulaných rukolových listů, máme řešení. Geniální recepty, jimiž si vysloužíte chválu, a přitom vám na ně stačí pár minut.
Ingredience, kterým to spolu klape: brokolice
Postup:
1. Rozklepněte 6 až 8 vajec (v závislosti na vašem hladu) do velké mísy. Přišlehejte špetku soli a pepř, načež přilijte trochu mléka, dokud se vše nespojí. Btw, plnotučné mléko = krémovější frittata.
2. Na středním plameni v hlubší pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a orestujte veškerou zeleninu (kterou jste našli v lednici), dokud nezměkne.
3. Vaječnou směs nalijte na zeleninu v pánvi a přidejte k ní jakékoli zbývající frittata doplňky, kupříkladu prosciutto, sýr feta a zbytky těstovin… Povařte, dokud se okraje nezačnou odlepovat od stěn pánve, zhruba 7 minut.
BONUS: Posypte trochou sýra navíc a nechte ho zapéct 2 až 4 minuty. Přidá na hodnotě – celkové prezentace i chuti.
Ingredience, které si připravit:
Postup:
Těstoviny, které budete chtít i snídat (ověřeno redakcí)
1. Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a silně osolte.
2. Oloupejte 1 velkou šalotku a nakrájejte nahrubo. Přidejte k ní prolisované velké stroužky česneku. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte je do čisté utěrky a pořádně vyždímejte, abyste z nich vytáhli vodu. Měli byste extrahovat asi tak půlku šálku cuketové tekutiny.
3. Ve větším hrnci zahřejte extra panenský olivový olej na střední teplotu. Přidejte cuketovou směs (rozbalte smotanou utěrku až nad pánví pro snazší přenos) a vmíchejte 2 lžičky soli. Bohatě okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a vařte za občasného míchání, dokud není cuketová směs džemová, hustá a nezačne se lepit na dno hrnce. (Zhruba 15 až 20 minut.)
4. Mezitím připravte ve vroucí vodě těstoviny a vařte, dokud nebudou al dente. Po chvilce vaření si odeberte 2 šálky vody z těstovin a nechte na později.
5. Do malé misky odšťavněte 1 velký citron. Nastrouhejte parmazán a velmi nahrubo si natrhejte nebo nasekejte lístky máty a bazalky.
6. Za pomoci kleští přendejte těstoviny do hrnce s cuketou, nevadí, pokud na nich zůstane voda, naopak! Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte půl šálku vody z vaření těstovin a půl šálku husté smetany a pořádně promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sýr, nalijte další polovinu šálku těstovinové vody a vařte za intenzivního míchání, dokud se nevytvoří krémová omáčka, která těstoviny obalí.
7. Těstoviny odstraňte z ohně a vmíchejte alespoň 2 polévkové lžíce citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte solí a černým pepřem dle potřeby, nebo přidejte více citronové šťávy.
8. Těstoviny podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami (mátou nebo bazalkou).
Množství přísad volte od oka!
Postup:
1. Oloupejte si několik větších pomerančů a nakrájejte je na měsíčky anebo tenké plátky.
2. Na servírovacím talíři je postupně rozložte společně s rukolou či jakýmkoli oblíbeným mesclunem (mixem salátů). Navrch natrhejte mozzarellu a posypte nakrájenými oříšky. Dozdobte sušenými květy měsíčku (prodává například Sonnentor). Opepřete a osolte podle chuti.
3. Na zakápnutí si vystačíte s olivovým olejem, ale máte-li minutku navíc a náladu na ještě větší upgrade, připravte dresink: smíchejte 2 lžíce oleje a 3 lžíce červeného vinného octa se 2 lžičkami celozrnné horčice.