Proč jsou sacharidy důležité a jak poznat, že jich nejíte dost?

Nutné zlo? Sacharidy nejsou jen cukry, po nichž se tloustne, ale základ energie, která pohání.
Tereza Zajíčková 29. ledna 2025

Naučit se zdravému stravování v moderním světě – kde jsou keto diety a počítání kalorií na denním pořádku – může být snad ještě náročnější než začít pravidelně cvičit. O vyvážený příjem živin bychom ale měli bojovat za každou cenu, je totiž zásadní nejen k zajištění optimálního fungování organismu, ale i pro hubnutí a zlepšení sportovních výkonů.

Bílkoviny, tuky, vitamíny… a sacharidy! I když mají poslední jmenované pověst asi jako Charlie Sheen, zanevřít na ně nemá smysl. Dietní kultura 90. let, kdy se z chleba a těstovin stali veřejní nepřátelé č. 1, je pryč a my už naštěstí víme, že low-carb není totéž co low-calorie.

Co jsou sacharidy?

Společně s bílkovinami a tuky patří sacharidy mezi základní stavební prvky našeho organismu. Tyto makroživiny potřebujeme ve větším množství (proto „makro“), aby mělo tělo dostatek glukózy, kterou přemění na energii pohánějící mozek i svaly. „Proto je velmi důležité zařazovat do jídel zdravé komplexní sacharidy, místo abychom se je snažili zcela vyloučit,“ říká pro odbornice na výživu Riya Lakhani-Kanji. Problémem ale zůstává, že většina lidí neví, co to ty komplexní sacharidy vlastně jsou.

Rychlá vs. stabilní energie

Vysoký obsah sacharidů najdeme v řadě potravin, od bonbonů přes bílou rýži až po luštěniny, ovoce a dokonce i některé druhy zeleniny. Podstatnější než množství je ale jejich kvalita. Vezměme si třeba takový croissant, který má přibližně stejné množství sacharidů jako malý banán. Zatímco sladké pečivo obsahuje převážně jednoduché sacharidy (často označované jako cukry), které se okamžitě vstřebávají a způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, ovoce je bohaté na komplexní (neboli složené) sacharidy. A právě ty dodávají tělu stabilnější a dlouhodobější přísun energie a zabraňují únavě nebo pocitům hladu.

Klíčové tedy není to, kolik gramů sacharidů zkonzumujete, ale spíš rychlost, jakou vaše tělo sacharidy rozloží a to, zda má konkrétní potravina nějaké další výživové výhody. Třeba již zmíněný banán se sice může jevit jako sacharidová bomba, zároveň je ale bohatý na vlákninu a draslík, složky prospěšné pro srdce a zažívání.

Jak moc je tak akorát?

Zatímco přebytek sacharidů často vede k tloustnutí a srdečním onemocněním, ani jejich nedostatek není bez rizik. Protože jde o hlavní zdroj energie, nízký příjem má za následek únavu, zpomalení metabolismu a potíže se soustředěním. Nabízí se tak otázka: Kolik sacharidů jíst, abychom byli fit a zdraví? Podle doporučení organizace The Dietary Guidelines for Americans by měly tvořit 45 až 68 % celkových denních kalorií (což při příjmu 2000 kalorií denně odpovídá zhruba 225 až 325 gramům).

Příznaky nedostatku sacharidů

Jak jsme řekli, sacharidy jsou nezbytné pro rovnováhu organismu a úplně je vynechat znamená riskovat nejen fyzické, ale i psychické pohodlí. Jejich nedostatek se přitom může projevit různými způsoby:

  1. Únava a slabost, v horším případě i „keto chřipka“. Tato obranná reakce těla při razantní změně jídelníčku má často příznaky podobné běžné chřipce.
  2. Potíže se soustředěním, a to především v paměťových úlohách. 
  3. Nekontrolovatelné chutě na sladkosti a pečivo, které představují „rychlou“ energii.
  4. Kolísání váhy. Zatímco omezení sacharidů vede spíš ke ztrátě vody než k hubnutí, po jejich opětovném zařazení do jídelníčku může dojít k „jojo efektu“.
  5. Nadýmání, které souvisí především se snížením příjmu vlákniny, jíž obvykle konzumujete s ovocem a zeleninou.
Tereza Zajíčková

Tereza Zajíčková

Online redaktorka odhalující tajemství vztahů, sexu i nejnovějších beauty trendů. Kromě lásky k psaní nedá dopustit na dlouhé procházky v přírodě, kde může přemýšlet, snít, nebo prostě jen předstírat, že se neztratila.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné