Návod (ne recept) na nejbožejší salát na světě

Propracujte se krok po kroku k tomu nejlepšímu salátu, jaký jste kdy jedli!
Text: Silva Tiplicová 15. ledna 2023

Foto: Unsplash (Heather Barnes)

Něco příjemně křupavého, sladko-kyselého, plného toho nejlepšího? Salát skvěle doplní každou hostinu, vždy ho servíruju doprostřed stolu a lidé ať si nabírají co hrdlo ráčí. Nemám a neumím přesné recepty (:-)), spíš vám v pár bodech sepíšu, co podle mě každý salát potřebuje.

1. Něco zeleného

Klasika, základ salátu tvoří nejrůznější listy. Já mám nejraději little gem, římský nebo hlávkový salát. Myslím, že tady se fantazii meze nekladou

TIP

Listy vždy důkladně omyjte (křupavost je v salátu žádoucí, jen ne zrovna ta písčitá) a osušte – ideálně v odstředivce. Tahle věc stojí pár korun (domácí potřeby / IKEA) a je to skvělý pomocník. Mokré listy totiž nejen že rychleji vadnou, ale zbytek vody odpuzuje zálivky na bázi olejů. A to opravdu nechcete.

2. Něco dalšího 

Ovoce, zelenina, bylinky, sýry, natě – cokoliv co tvoří základ salátu a na co máte zrovna chuť. Mám ráda sladko-slané chutě, takže v mých salátech se ovoce vyskytuje skoro pokaždé – skvělé jsou citrusy, různé peckoviny (meruňky, blumy, broskve) a bobuloviny. Pokud je salát jen doplněk, sýry nedávám, maximálně posypu nahrubo nastrouhaným parmezánem. Nebojte se ani nakládaných věci, takový květák nakyselo pozdvihne váš salát do nebeských výšin! 

3. Něco křupavého 

Na křupavost skvěle fungují ořechy a semínka, pro intenzivnější chuť je můžete opražit. Udělejte si třeba slanou granolu, kterou uchovávajte ve vzduchotěsné nádobě – a křupavost do salátů budete mít vždy po ruce. Dosáhnout jí ale můžete i jinak, taková syrová brokolice na tenké plátky umí zázraky.

4. Něco na ochucení

Zálivky jsou alfou a omegou salátů. Stačí úplně základní a i ten nejnudnější salát bude rázem zábava. Je důležité, aby se dostala ke každému lístku salátu – proto ji vždy míchám vedle. Ráda používám třeba menší zavařovačku s víčkem. Všechny komponenty do ní naliju, zavřu, promíchám a mám hotovo. A základ mých zálivek? Kvalitní olivový olej, trocha kyselosti (citron / jablečný ocet / vinný ocet / balsamico), trocha sladkosti (med / javorový sirup / cukr), sůl a pepř. Ráda přidávám i ovocné šťávy (např. pokud dávám do salátu pomeranč, zbytky a odřezky vymačkám přímo do zavařovačky, kde zálivku míchám), nebo fresh juices, co jsou v ledničce otevřené.

P.S. A nezapomeňte na to důkladné osušení, jinak i ta sebechutnější zálivka přijde vniveč. 

P.S.II Průběžně zálivku ochutnávejte, vše dávám tak v poměru 1:1 (ale ruku do ohně bych za to nedala)

P.S.III A tu zálivku tam nalijte až těsně před podáváním, jinak vám salát zbytečně povadne a rozmočí se. A to by byla škoda!

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné