Prázdniny jako v Římě, ale u vás doma? Žádný problém, když víte, co uvařit
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Vrátili jsme se ze Sicílie a to znamená jediné – vedle sluncem a mořem ošlehané tváře jsem si přivezla i recept, který zařazuji do našeho repertoáru večeří. Pasta alla Norma! Tak jednoduché a přitom tak prima jídlo. Prvně jsme si ho dali v malé restauraci uprostřed Modici, a když jsme o dva dny později nevěděli co k večeři, volba byla jasná. Od naší paní domácí jsme dostali vlastnoručně vyrobenou passatu, takže stačilo dokoupit lilky, salátovou ricottu a bylo (téměř) hotovo.
Kouzlo tohoto jídla spočívá v pár ingrediencích: lilku, rajčatech, bazalce a solené ricottě. Navzdory jeho jednoduchosti panují neshody ohledně typu těstovin, které se mají použít – většinou maccheroni, ale také penne, penne rigate nebo špagety. Některé kuchařky však řeší záležitosti pevně tím, že doporučují používat jakýkoli typ těstovin, které máte rádi. Existují také rozdíly v názorech na druh sýra, i když tradice volá po ricottě.
Lilky nakrájejte na plátky, osolte je a nechte asi půl hodiny, aby pustily vodu a ztratily nahořklou chuť. Opláchněte je pod tekoucí vodou, osušte a osmažte na pánvi v dostatečném množství oleje. Položte je na papírovou utěrku, abyste je zbavili přebytečného tuku, a nakrájejte na čtvrtiny. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte rajčatovou šťávu, několik lístků bazalky a bílé víno. Mezitím si uvařte těstoviny, vsypte je do omáčky, přidejte lilky, posypte strouhaným sýrem a zakápněte olivovým olejem. Tak ciao a jeďte na Sicílii, je to tam skvělý!