Kristína Nemčková vaří, a to skvěle! Jak vypadala její cesta do michelinské restaurace?

Když se rozhodnete stát se kuchařkou, školy v Čechách vás poněkud odradí. Když se ale nenecháte zlomit, a jdete si za svým snem, stokrát se vám to vrátí. Co stokrát, tisíckrát... Kristína je toho důkazem.
Text: Kristýna Schafferová 6. června 2023

foto: benedikt renČ; MAKE-UP A VLASY: ELIŠKA MATĚJKOVÁ; PRODUKCE: IVONA PETRUŽÁLKOVÁ

Dnes jsem mnohem raději za označení kuchařka než MasterChef,“ říká Kristína Nemčková (21), která známou TV show před čtyřmi lety vyhrála. Rychle však dodává: „Nechápejte mě ale špatně, já jsem za výhru pořád vděčná. Když se na vše podívám s odstupem, tak bez MasterChefa bych nenapsala kuchařku, bez kuchařky by nebyly peníze na vyhlášenou školu v Londýně, bez školy by nebyla práce v michelinské restauraci Story a bez všech těch zkušeností bych dnes nepracovala v nejlepší restauraci na světě, v kodaňském Geraniu.“

Na to, že je jí teprve jednadvacet, toho Kristína stihla už hodně – a přes všechny úspěchy neztrácí pokoru ani nadhled. Jak její cesta kuchařským světem, která ji dovedla až do Kodaně, vypadala a co má na svém bucket listu dál, se dozvíte v červnovém Cosmopolitanu. Během rozhovoru jsme se ale dostali i k dalším tématům...

Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo?

Nerada se v jídle limituji, ráda ochutnávam a poznávám nové chutě. Ale vždycky mě potěší jídlo, které mám spojené s rodinou, takže máminy lasagne, tátovo thajské kari, babiččiny slovenské pirohy. A ráda si k tomu dám sklenku dobrého naturálního vína.

Kdybys mohla pozvat na večeři tři slavné osobnosti, které by to byly? A co bys jim uvařila? 

Ráda bych na svůj kuchařský um znala názor kuchaře nebo kuchařky, kteří mě samotnou inspirují. Pozvala bych proto svého bývalého zaměstnavatele Toma Sellersa, který vede dvoumichelinskou restauraci Story v Londýně, Clare Smyth, šéfkuchařku 3hvězdičkové restaurace Core a... ráda bych navařila Leošovi Marešovi, protože jsem mu vděčná, jak o mě mluvil se svými kolegy v ranní show, když mi bylo asi 15 let a já jim upekla mangový dort. 

Co je tvůj masterpiece?

Předkrm ze pstruha, lesních hub a cibule.  

Co tě na vaření nejvíc baví?

Kreativita, kterou mi každá surovina poskytuje. Možnost tvořit a jídlem se vyjádřit. A v neposlední řadě emoce, které pokrm u hostů vzbudí. To mám ráda.  

V jakých nejhorších podmínkách jsi kdy vařila?

Vařila jsem na farmě, kde nebylo žádné zázemí. Podávala jsem kompletní večeři o několika chodech, vše dopadlo výborně, ale už bych to nikdy nechtěla zopakovat. Byl to pro mě neskutečný stres.

Podle čeho poznáš, že jsi přetažená?

V noci mě budí bolest nohou a ráno mám opuchlé ruce.

Jak si nejvíc odpočineš?

Jsem spací typ. Dokážu usnout v sedě, leže a bojím se, že i ve stoje. Trvá mi to pár sekund a spánek je pro mě největším odpočinkem. Když ho mám dostatek, ráda teď vyrážím objevovat Kodaň a vše, co toto město nabízí. Odměním se dobrým jídlem a kávou.  

Co neumíš?

Pracovat s časem - nedokážu odhadnout, jak s ním naložit v den volna. V práci jsem ale naopak organizovaná až moc. Zkrátka, když se domluvíme na konkrétním čase, asi máte jistotu, že dorazím později. Promiňte.  

A co umíš naopak moc dobře?

Vařit. (smích)

Co tě, kromě vaření, baví?

Teď jste mě dostali, protože v mém životě se téměř vše točí kolem jídla. Ale ráda se potkávám s přáteli, maluji si, co jiného než jídla na talíři, kdy přemýšlím o nových receptech, tvořím obsah pro své sociální sítě a webové stránky www.madebykristina.cz.  

Co je pro tebe největší pochvalou?

Když lidem chutná, co navařím - to je nejhezčí pocit.

Kristína Nemčková (21)

@made_by_kristina

Kuchařka, která o svém umění přesvědčila rodiče, pak porotce soutěže MasterChef – a nakonec i profíky v michelinských restauracích. Momentálně pracuje na pozici Demi Chef de Partie v restauraci Geranium v Kodani.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné