Ráda se obklopuju krásnými věcmi, jídlem, lidskou krásou, a to vnitřní i vnější. Krásnou architekturou i krásným designem. Ráda tvořím krásný domov a ráda vařím krásná jídla. Krása je ale také hodně subjektivní – co je pro mě hezké, může být pro někoho jiného ošklivé. Obtížně se popisuje, nemá stanovené pevné hranice a právě to je na ní tak krásné. Na toto téma jsem si mohla vybrat jakýkoliv recept pěkně načančaného jídla, mně se ale naopak vybavil ten, který má spousta lidí zafixovaný jako ne úplně vzhledný: ovesná kaše!
A jak dělám kaši já? Krok po kroku jsem pro vás sepsala seznam všech věcí, které budete potřebovat:
Vločky
Ovesné vločky jsou základ. Vyrábějí se tak, že se oves vyčistí a napaří horkou párou. Tou se inaktivují tuky, což zabraňuje žluknutí a oves změkne. Napařená zrna se rozlisují naplocho (tím vznikne jejich typický tvar), dosuší, dočistí a vločka je hotová! Jejich nespornou výhodou je rozmanitost, nízká cena a skvělé výživové vlastnosti. Druhy střídám podle nálady, nejčastěji používám ovesné, špaldové, pohankové a žitné. Existují i rýžové, kukuřičné, ječné a jáhlové: Vybere si každý!
Fermentace
Když už večer sníte o lahodné snídaňové kaši, zkuste si ji přes noc zfermentovat. Není to žádný trend ani nic převratného. Díky fermentaci dochází ve vločkách k částečnému štěpení škrobů, a výsledná kaše se tak stane stravitelnější – a ke všemu bude i krásně krémová. A jak na to? Vločky dejte do uzavíratelné nádoby, přidejte tekutinu, aby byly ponořené, a lžíci jablečného octa, přiklopte a nechte stát na lince. That’s it. A proč se přidává ocet, kefír, jogurt či jiný startér? Celý proces fermentace se rychleji nastartuje, pokud ale nic takového doma nemáte, nevadí. A nebojte, jablečný ocet ve vločkách cítit není.
Tekutina
Vločky můžete vařit téměř v jakékoliv tekutině. Vhodná jsou všemožná rostlinná a ořechová mléka, klasické kravské, voda nebo, pokud jde o kaši naslano, vývar. Ke konci vaření vmíchám trochu ghí, aby byla kaše ještě o něco výživnější – to se hodí nejen před sportovním výkonem, ale také po porodu. Já na extrémně výživných kaších žila celé šestinedělí.
Semínka
Do základu často přidávám různá semínka, třeba chia nebo konopná, která kaši obohatí o další výživové látky a v případě chia semínek dodají zase trochu jinou texturu.
Ovoce
U ovoce se fantazii meze nekladou, záleží na vašich preferencích, chutích či sezoně. Často sahám po mraženém ovoci (které je stejně kvalitní jako to čerstvé), a buď ho vmíchám přímo do kaše (třeba borůvky a maliny), nebo ho nechám rozvařit s trochou vody. Také jsem si oblíbila opečený banán. Plátky banánu opeču na másle nebo ghí z obou stran dozlatova. Můžete k němu přidat cukr a vytvořeným karamelem celou kaši osladit.
& Nahoru
Tady záleží na tom, co máte rádi. Já často přidávám nakrájenou kostičku hořké čokolády, dvě lžíce jogurtu, ořechové máslo (baví mě třeba pistáciové, arašídové, kešu a mandlové), nakrájené ořechy, kokos a semínka (hlavně konopná). A hotovo!

Silvie Tiplicová
@silvie_tiplicova
Vášnivá milovnice jídla, kávy a neobyčejných okamžiků uprostřed obyčejných dnů.