Je to tak, po čokoládě je vám lépe
Foto: Getty Images/Jan Houška
Foto: Getty Images/Jan Houška
Měli jste někdy pocit, že máte po pár čtverečcích čokolády lepší náladu? Tak věřte, že se vám to rozhodně nezdálo. Není tak divu, že je čokoláda oblíbenou pochoutkou už po staletí. Starověké civilizace, například Mayové a Aztékové, ji uctívali jako dar bohů. Netušili ale, že potěšení, které z ní mají, není jen duchovní, ale také chemické.
Čokoláda totiž obsahuje několik látek, které výrazně ovlivňují chemii našeho mozku. Nejvýznamnější z nich je fenyletylamin, který uvolňuje endorfiny, které vyvolávají v těle dobrou náladu. Čokoláda také napomáhá uvolňování serotoninu. Rozhodně netvrdíme, že je čokoláda ultimátním lékem na to, když se cítíte mizerně, ale ano, může být správnou vzpruhou.
Další pozitivní věcí je to, že čokoláda obsahuje kofein. Oproti ranní kávě sice zanedbatelné množství, ale i tak může rychle dodat energii a podpořit naši bdělost. Hořká čokoláda je bohatá také na flavonoidy, což jsou antioxidanty, které prospívají zdraví našeho srdce a zlepšují průtok krve mozkem.
Teď ale ruku na srdce. Co je příjemnější pocit, než čokoláda rozpouštějící se v ústech? Jasně, mastná pizza ve tři ráno po vydařeném večírku je možná lepší, ale i tak. Dát si sem tam trochu čokošky může krásně stimulovat naše smysly.
Jak už tomu bývá se vším, tak čokoláda má sice mnoho příznivých účinků na náladu, ale je nutné si ji vychutnávat s mírou. Její nadměrné množství může vést k nárůstu hmotnosti a dalším zdravotním problémům. Pokud si však čokoládu dopřáváte zodpovědně, může být skutečně příjemnou a náladu zlepšující pochoutkou.