Konec všedním jednohubkám, zkuste pohoštění podle celebrit!

Okoukejte osvědčené recepty Evy Longorie, Chrissy Teigen a dalších známých krásek...
Text: Linda Svobodová 31. prosince 2022

Foto: Getty Images

K silvestrovským oslavám bezesporu patří krom zábavy i popíjení drinků a přikusování nějakého snacku v podobě jednohubek, chlebíčků či malých wrapů. Silvestrovské pohoštění ovšem můžete přenést na úplně jinou úroveň – zkuste připravit oblíbené recepty celebrit. Slavné masové kuličky od Jessicy Alby či deviled eggs od Oprah Winfrey vaše známé určitě dostanou do kolen!

Deviled eggs podle Oprah Winfrey  

Vyzkoušejte deviled eggs alias ďábelské vejce podle celosvětově známé moderátorky Oprah Winfrey. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze pár základních ingrediencí a potěšíte s nimi zaryté milovníky pikantních jídel. Nemusíte je navíc nutně zařadit do silvestrovského menu, hodit se budou skvěle i na narozeninové oslavy nebo jen tak k dobrému vínu. 

Ingredience:  

12 vajec  
3 lžičky majonézy  
2 lžičky hořčice  
1 lžička nakrájených okurčiček  
Kapka Worcesterové omáčky a Tabasca  
Kapka citronové šťávy  
Troška křene  
Sůl, pepř  
Na ozdobu nakrájená petrželka

Nejprve si dejte vařit vejce, v mezičase si v míse nakrájejte a smíchejte všechny ingredience. Uvařené vejce nechte vychladnout a rozpulte. Následně oddělte bílky a žloutky, ty rozmělněte a přidejte ke smíchaným ingrediencím. Vzniklou směsí naplňte bílky, lehce je posypte paprikou a ozdobte nakrájenou petrželkou. Poté hotové vejce nechte nejméně hodinu odležet v lednici a podávejte.

Guacamole podle Evy Longorie

Hosté už pomalu přicházejí a vy je nechcete odbýt pouze brambůrky? Vyzkoušejte rychlý recept na guacamole podle Evy Longorie. Servírování se navíc meze nekladou a můžete jej podávat jak s nachos, tak i například ve formě kanapek či k dobrému steaku.

Ingredience:  

3 zralá avokáda  
2 měkká rajčata  
1/2 bílé cibule  
1/2 serrano chilli  
2 citrony  
Hrst čerstvého koriandru  
Sůl, pepř

Nakrájejte ingredience a vše smíchejte v jedné míse. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Pokud k vám přijdou na návštěvu i děti, můžete vynechat chilli a nahradit ho kapií.

Masové kuličky podle Jessicy Alby  

Pokud jste v kuchyni jako doma a užíváte si přípravu pohoštění, můžete vyzkoušet slavné masové kuličky zpěvačky Jessicy Alby. Kuličky s variací omáček totiž mohou skvěle posloužit i pouze jako snack a nemusíte se nutně dělat s přílohou. Pokud navíc při servírování použijete párátka s nějakou dekorací, povznesete tento chod o úroveň výš.

Ingredience:  

Balení mletého krůtího masa (můžete vyzkoušet ale i hovězí či vepřové)  
1 šálek panko strouhanky  
1/4 šálku nakrájené mrkve  
1/4 šálku nakrájené cukety  
1/4 šálku nakrájené cibule
3/4 šálku kuřecího vývaru  
2 vejce  
2 lžičky italských bylinek  
2 lžíce olivového oleje  
Sůl a pepř

V míse smíchejte maso, panko strouhanku, mrkev, cuketu, cibuli, vejce a koření. Z promíchané směsi vytvořte stejně velké kuličky. Ty opékejte na olivovém oleji ze všech stran do zezlátnutí, přibližně 7 minut. Přidejte 1/2 šálku kuřecího vývaru, přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte to do doby, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Poté přidejte zbývající 1/4 šálku vývaru a zvyšte teplotu na střední plamen. Kuličky vařte odkryté, dokud se tekutina zcela nevypaří. Poté podávejte.

Brambrovo-jablečené placky s uzeným lososem podle Gwyneth Paltrow  

Dalším poněkud časově náročnějším receptem jsou placičky podle Gwyneth Paltrow. Nečekejte ovšem žádnou vágní kombinaci, protože hereččin recept obsahuje i překvapení. Dočkáte se totiž netradiční kombinace brambor, jablek a uzeného lososa.

Ingredience:  

1 velká brambora  
1 velké jablko  
1 vejce  
1/3 šálku strouhanky  
1/4 šálku olivového oleje  
Mořská sůl a pepř  
Zakysaná smetana nebo crème fraîche  
Uzený losos

Nastrouhejte do mísy na hrubo bramboru spolu s jablkem (pokud nechcete experimentovat, tak jej vynechte). Přidejte studenou vodu a nechte brambory odmočit, aby se zbavily části škrobu a byly po upečení křupavé. Brambory a jablka slijte a vymačkejte všechnu vodu. Potom vše smíchejte, kromě olivového oleje. Pokud je vzniklá směs moc řídká, přidejte více strouhanky.  

Rozehřejte si na pánvi olivový olej a mezitím si ze směsi vytvarujte placičky a smažte je dozlatova na středně vysokém plameni. Hotové placičky osušte od přebytečného tuku a posypte mořskou solí. Na konec je potřete zakysanou smetanou či crème fraîche a položte plátek uzeného lososa. Bon appétit!

Tuňákový sandwich s dávkou čedaru podle Chrissy Teigen  

Pokud jste milovníci tuňáku, určitě stojí za vyzkoušení šťavnatý sandwich plný sýru. Za tímto skvostem stojí modelka Chrissy Teigen, která je i autorkou několika kuchařek. Kdo jiný by měl tedy vědět, jak nejlépe tuto rybu zakomponovat do slavnostního menu.

Ingredience:

2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě  
1/2 šálku majonézy  
1/3 šálku jemně nakrájené cibule  
2 polévkové lžíce nakrájených okurek  
1 lžíce dijonské hořčice  
4 polévkové lžíce másla (pokojové teploty)  
4 krajíce toastového chleba  
6 plátků rajčat  
6 silných plátků čedaru  
Sůl a čerstvě mletý pepř

V míse smíchejte scezeného tuňáka, majonézu, cibuli, okurky, hořčici, sůl a pepř a promíchejte. Každý krajíc chleba namažte z jedné strany lžící másla. Tuňákovou směs rozdělte na dva plátky chleba, na ně položte plátky rajčat, čedaru a přiklopte jej. Rozpalte pánev a na mírném ohni opékejte sendviče z obou stran, dokud se sýr nerozpustí a chléb nebude zlatavý. Opečený chléb rozkrájejte na menší úhledné kousky a podávejte. Využít můžete opět dekorativní párátka.

Kávová zmrzlina podle Barbry Streisand  

Jak už to tak bývá, správné menu by měla završit sladká tečka v podobě senzačního dezertu. Nemusíte ovšem péct třípatrové dorty. Vyzkoušejte zmrzlinu z instantní kávy podle držitelky Oscara i několika cen Emmy a Zlatého glóbů Barbry Streisand.

Ingredience:  

1 šálek mléka  
24 marshmallows  
1 zarovnaná lžička instantní kávy (pokud máte rádi silnější chuť, můžete použít dvě)  
1 šálek vychlazené smetany  
Špetka soli (nepovinné)

Do hrnce nalijte mléko, zahřejte ho a přidejte marshmallows. Směs míchejte, dokud se bonbony nerozpustí. Přidejte instantní kávu a popřípadě i špetku soli. Pak vše přelejte do misky a nechte vychladnout. Mezi tím si vyšlehejte smetanu a poté ji vmíchejte do vychladlé směsi s marshmallows. Výsledný mix nalijte do mrazicího boxu a nechte ztuhnout do požadované konzistence. Poté zmrzlinu naservírujte do mističek.

PS: Barbra doporučuje přidat na závěr pár preclíků!

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné