Andrea Axel Sirtori: Do Prahy mě přivedli přátelé a nové zkušenosti
Foto: Alexander Hudák
Foto: Alexander Hudák
Andrea Axel Sirtori, šéfkuchař italského původu, si Prahu zamiloval natolik, že se v ní v roce 2016 usadil. V současné době ho najdete v jedné z nejlepších restaurací hlavního města Enoteca Karlín a brzy i v jeho vlastním podniku Sugo Pastabar. Andreovy italské kořeny jsou nepřehlédnutelné, a tak není překvapením, že mezi jeho oblíbená jídla patří tradiční rigatoni alla carbonara a že z vín má nejraději Barolo.
„Itálie je nejlepší země na světě… na letní dovolenou,“ říká s úsměvem, když se ho ptám, proč opustil svůj domov a rozhodl se přestěhovat do české metropole.
Andrea se popisuje dvěma slovy: vždy pozitivní. Ačkoli přiznává, že kvůli práci nemá moc času sledovat televizi, když už má přece jen volnou chvíli, vychutná si jakýkoli film od Guye Ritchieho. „Nejsem zrovna fanoušek kuchařských show, protože neodrážejí realitu života v kuchyni, ale pořád čtu spoustu kuchařských knih.“ A pokud by měl doporučit jednu z nich? „Eleven Madison Park: The Next Chapter. Je to doslova bible fine diningu.“
Přestože je jeho pracovní tempo neúprosné, Andrea nezapomíná na zábavu. „Když jsem opilý, tančím ještě radši,“ připouští a dodává, že jeho guilty pleasure je, jako u mnoha šéfkuchařů, fast food. A co když chce zapůsobit na ženu? Jeho volbou je sofistikovaný beef wellington s lanýži a čokoládovou omáčkou.