Vláknina je nový protein! Trend fibermaxxing zlepšuje trávení a prospívá postavě

Zapomeňte na proteinové koktejly. TikTok teď jede fazole, vločky a #guthealth.
Tereza Zajíčková 22. srpna 2025

Ještě nedávno byl králem fitness komunity protein. Večeře bez kuřete a rýže působila podezřele, a kdo neměl shaker s nápisem „no pain, no gain“, jako by snad do posilovny ani nechodil. Jenže časy se mění a spolu s nimi i výživové trendy. Do popředí se dostává něco mnohem méně efektního, ale zato dlouhodobě podceňovaného – vláknina. Místo honby za další dávkou bílkovin teď sociální sítě zaplavují recepty s chia semínky, fazolemi a ovesnými vločkami, které si drží víc pozornosti než jakýkoli proteinový nápoj.

Trend zvaný fibermaxxing se šíří hlavně na TikToku a láká mladou generaci k tomu, aby do jídelníčku dostala co nejvíc vlákniny. Nejde o přísnou dietu ani rychlý detox, spíš o nenápadný posun směrem k potravinám, které mají reálný přínos pro tělo i mozek. A i když občas sklouzne do extrémů, odborníci se shodují, že tenhle přístup má potenciál změnit náš vztah k jídlu mnohem víc než většina trendů slibujících zázraky přes noc.

Proč Gen Z najednou miluje otruby?

Vláknina už dávno není jen nutriční údaj na obalu od cereálií. Stává se hlavní hvězdou TikToku, výživových plánů i estetiky zdravého talíře. Trend fibermaxxing – tedy cílené přidávání co nejvíce vlákniny do každého jídla – získává na síle a spolu s ním jsou nyní v kurzu i potraviny, které byly dlouho mimo zájem. Otruby, luštěniny, vločky nebo semínka teď zažívají svůj *big moment*.

Ale pozor, nejde o zákazy ani výčitky! Tenhle přístup se namísto omezování soustředí na přidávání – a právě to z něj dělá něco, co mladá generace přijímá s nadšením. Sleduje ho hlavně generace Z a mileniálové, kteří hledají udržitelný způsob stravování bez přehnaných pravidel, ale s reálným efektem. A tak se jídlo, které by dřív zůstalo ležet ladem, najednou mění ve virální recepty s popisky o lepší energii, stabilnější náladě a spokojenějším těle.

Co na to říkají odborníci (a vaše střeva)

Fibermaxxing možná zní jako další TikTok výstřelek, ale tentokrát jde o trend, který má vědecký základ. Vláknina je totiž přesně ta složka stravy, kterou většina lidí zanedbává, a přitom hraje klíčovou roli v mnoha procesech v těle. Pomáhá trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a dokáže zasytit na delší dobu. Navíc slouží jako výživa pro „hodné“ bakterie ve střevním mikrobiomu, které ovlivňují trávení, imunitu i celkový metabolismus. Pozitivně se přitom podepisuje i na postavě – pomáhá totiž regulovat chuť k jídlu a zasytí víc než většina běžných potravin, aniž byste museli sahat po větších porcích.

Odborníci se shodují, že většina populace má vlákniny výrazně méně, než kolik skutečně potřebuje. Podle doporučení bychom denně měli přijmout kolem 25 gramů (ženy) a 38 gramů (muži), jenže reálná čísla jsou mnohem nižší. Přidávat vlákninu do jídelníčku tedy rozhodně dává smysl.

Jak „fibermaxxovat“ bez vedlejších účinků?

Začít s fibermaxxingem neznamená hned běžet pro otruby a psyllium. Úplně stačí přidat k běžným jídlům něco málo navíc – lžíci chia semínek do jogurtu, hrst čočky do omáčky nebo hnědou rýži tam, kde by jinak byly bílé těstoviny. Tělo si na vyšší příjem vlákniny potřebuje zvyknout, a pokud to přeženete hned první týden, hrozí vám spíš nafouknuté břicho než osvícení mikrobiomu. Pokud navíc zapomenete na dostatek tekutin, vláknina pravděpodobně „zastaví provoz“. Fibermaxxing má rozhodně přínosný potenciál, ale jen pokud k němu přistoupíte s rozvahou (a sklenicí vody).

Tereza Zajíčková

Tereza Zajíčková

Online redaktorka odhalující tajemství vztahů, sexu i nejnovějších beauty trendů. Kromě lásky k psaní nedá dopustit na dlouhé procházky v přírodě, kde může přemýšlet, snít, nebo prostě jen předstírat, že se neztratila.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné