Jeho keramiku má doma Anna Wintour, Yotam Ottolenghi i Seth Rogen

Není divu, že je vždy okamžitě *sold out*. Pořád si ale s dalšími čtyřmi miliony lidí můžeme vychutnávat všechen ten terapeutický content, co pro nás Florian Gadsby připravuje.
Martin Váša 21. května 2024

Foto: Florian Gadsby

Florian se řadí mezi nejznámější hrnčíře současnosti. Keramice se věnuje od svých 16 let a jinou práci nikdy neměl. Řekl by, že má práci snů? Někdy prý ano, někdy ne. Záleží, jestli se bavíme o samotné tvorbě, anebo o méně zajímavých úkolech okolo, jako je balení a odesílání zboží, administrativa, vyřizování emailů, daně atd. Přestože působí jako značka, která chrlí desetitisíce nádob ročně, je na všechno stále sám.

Která část kreativního procesu ti přináší největší radost?

Zbožňuju obtáčení nádob, jde o zdokonalování, kdy ztenčuju jejich stěny a dávám jim architektonickou, téměř skulpturální vlastnost. Zároveň to jsou jediné dny, kdy nejsem celý od mokré hlíny.

A co pro tebe naopak představuje největší výzvu?

Rozhodně udržování rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Od roku 2014 nebyl den, kdy jsem nic nepostnul. Ale je to prokletí, které jsem si způsobil sám, a nejspíš jsem si díky tomu udělal jméno, mohl pod Penguin Random House vydat knihu a mnoho dalšího. Mám dojem, že neustále bojuju s tím, co sdílet a co si nechat pro sebe. To umí být pohlcující. Myslím, že budu mít jednou krizi a zabalím to, protože upřímně řečeno, to skutečně podstatné jsou beztak moje praktické dovednosti a nádoby, které vytvářím. Sociální sítě jsou pomíjivé, občas povzbuzující, ale taky toxické. A já bych si přál, aby v určitém bodě přestaly mít takovou váhu. Přál bych si to pro nás všechny.

Jak nejraději odpočíváš?

Vypnout mi přijde ohromně náročné, ale jsou dvě věci, které mi vždy pomohou uvolnit se a uniknout online světu. Tou první je vaření. Loni jsem si dost oblíbil domácí výrobu těstovin. Myslím, že má vaření s hrnčířstvím spoustu společného. Těsto se od hlíny zas až tak neliší. Tou druhou jsou procházky s mým trpasličím jezevčíkem Cirem. Hampstead Heath máme deset minut chůze, tam máš hned pocit, jako bys byl na venkově a ne v samém centru Londýna.

Pokračovat ve čtení rozhovoru můžete v červnovém vydání Cosmopolitanu!

Martin Váša

Martin Váša

@martinvasa

Spisovatel se syndromem podvodníka, latentní florista, extrovertní introvert, milovník kávy a časných rán.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné