Tak dobrých 10 let jsem si myslela, že mám nejlepší recept na špenátový quiche. Dlouho jsem ho nedělala, takže když jsem nedávno řešila, co k večeři, padla volba právě na něj. Protože jsem ovšem svůj rodinný poklad schovala až moc důsledně, že ani dnes nevím kam, začala jsem googlit. Moje volba padla na recept od Karolíny Four, kterou jistě všichni znáte jako inženýrku v oboru výživy a kvality potravin a autorku dvou kuchařek: „Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete“ a „Výživné knihy o jídle“. Let’s be honest, tenhle koláč byl tak dobrý, že se rána dočkala sotva jedna malá porcička na snídani a Rút od té doby vstává i usíná se slovy: „Koláč, koláč, mámo, koláč!“
Vždy jsem byla zastáncem základního křehkého těsta – tedy jen mouka, máslo, špetka ledové vody a soli. Tady je i vajíčko a musím říct, že se s ním pracovalo lépe, hlavně bylo krásně vláčné a tak akorát křupavé. Obecně je vhodné s křehkými těsty pracovat co nejrychleji, aby máslo nestihlo tolik povolit. Já používám stolní robot a na závěr těstu trochu dopomůžu do finálního tvaru. Pak ho už jen zchladit v lednici, což je ideální moment pro přípravu náplně.
Suroviny
- 160 g hladké mouky
- 40 g celozrnné hladké mouky (já použila špaldovou)
- 100 g studeného másla
- 1 menší vejce
- 2–3 lžíce studené vody
- špetka soli
Náplň
- 3 vejce
- 200 g ricotty
- 150 ml smetany (použila jsem klasickou 31% ke šlehání)
- 125 g čerstvých listů baby špenátu
- 250 g cherry rajčátek
- 2 hrsti strouhaného sýra (ideálně cheddar a mozzarella, já nakonec zvolila cheddar a goudu)
- 1 velká cibule šalotka
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1. Je to velmi jednoduché, začala jsem, stejně tak jako Karolína, těstem. Měla jsem na to malého asistenta, takže avizovaný čas přípravy (60 minut) si vynásobte dvěma a bordel v kuchyni deseti. Postup je z Karolínina blogu, doplněný o moje poznámky.
2. Suroviny na korpus v misce prsty zpracujeme na drobenku a uděláme z ní hladké pružné těsto. Snažte se postupovat rychle, aby se vám máslo co nejméně rozpouštělo pod rukama a s těstem se dobře pracovalo. Malým asistentům zkuste zabránit ve strkání prstů a vařeček do robotu… Ne, Rút, opravdu ho vařečkou nezastavíš ani nezrychlíš. Pokud bude těsto příliš řídké z dlouhého hnětení, můžete ho v potravinářské fólii nechat na chvíli ztuhnout v lednici.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku cca 3 mm a přeneseme do koláčové formy. Prsty ho důkladně přimáčkneme ke dnu a okrajům, část přesahující přes formu odřízneme. V tuto chvíli se oči mého dítěte rozzáří, nastává příležitost na lumpačení s těstem. P.S. Mít doma dva válečky se vyplatí. P.P.S. Dětské otisky prstů v těstě výslednou chuť neovlivní.
4. Zatížíme ho ve formě fazolemi, aby se nevypouklo, a dáme na 10 minut předpéct. Zatížení nepřeskakujte, křehké těsto se v troubě rádo nafukuje a mohlo by udělat nehezké bubliny. Naštěstí se dají zahladit lžící a nikdo nic nepozná!
5. Náplň: Špenát důkladně propereme a spaříme ho vroucí vodou. Na lžíci olivového oleje orestujeme dozlatova šalotku pokrájenou na tenká kolečka. Ve velké míse vyšleháme vajíčka s ricottou a smetanou, jemně osolíme a opepříme. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra, spařený špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, a orestovanou šalotku. Toto je chvíle pro malého asistenta, který do náplně propašoval mnohem více sýra, špetku cukru a pár drobků zapadlých za robotem. Ale nebuďte jako Rút a držte se Karolínina receptu, z výše zmíněného není na škodu nanejvýš tak víc sýra.
6. Na mírně vychladlý korpus rovnoměrně navrstvíme zbytek sýra, díky kterému se nepromáčí náplní a zůstane křupavý. Na něj nalijeme sýrovou náplň. Poklademe cherry rajčátky a koláč vložíme do trouby. Zamáváme mu a minutku nastavíme na cca 45 minut, dokud nezačnou okraje i povrch zlátnout.
7. Před krájením je důležité koláč nechat pořádně vychladnout. Přidali jsme si každý třikrát, proto byla moje myšlenka zbytků na snídani úsměvná! Tak až nebudete vědět, co na večeři, rozhodně tenhle koláč vyzkoušejte. A já děkuju Karolíně, že jsem díky ní objevila recept, který bude v mém repertoáru dalších dobrých 10 let!







