Svíčka z másla? Super DIY zážitek, který pak můžete sníst

Podzimní svíčková trochu jinak...
Hannah Chubb 7. listopadu 2024

FOTO: MASSIMO GAMMACURTA; FOOD STYLISTKA: LIZA JERNOW

Není to zas tak dávno, co máslo balancovalo na hraně… Doby, kdy ho společnost zatracovala jako cholesterolovou bombu, jsou ale pryč a my si můžeme s klidným svědomím říct – kvalitní kostka ještě nikoho nezabila (ani ty s vysokým cholesterolem). Pokud rádi mlsáte, je tahle chuťovka jako stvořená přesně pro vás.

Máslové svíčky obsahují knoty vhodné pro potravinářské uplatnění (zn. zdraví nezávadné) a jejich výroba je stejně zábavná jako jejich následné využití. Namáčet do nich můžete chleba, mořské plody, maso nebo zeleninu, ale nebojte se nechat vést intuicí… A jak na ně? Vyberte si jednu ze dvou DIY technik a pak už si jen užijte dokonalý večer.

Technika 1: Tvarování

Změklé máslo obalte potravinářskou fólií a rozválejte válečkem. Do středu umístěte knot a pak už využijte své utajované hrnčířské dovednosti a vymodelujte ho do zajímavého tvaru. Nechte ztuhnout v lednici.

Technika 2: Odlévání

Rozpusťte máslo a nalijte ho do silikonové formy (třeba té na svíčky) či mělké keramické misky (v níž i zůstane). Knot přivažte ke špejli, kterou kolmo položte na nádobku, a nechte svůj výtvor vychladnout.

Fancy příchutě

Tyhle přísady vaši osobní máslovou svíčku ještě vylepší.

  • karamelizovaná cibule + pečený česnek
  • rozmarýn + pažitka tymián
  • citronová kůra + čerstvý černý pepř
  • bazalka + sušená rajčata
  • med + vločková sůl + skořice

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné