Před
pár lety jsme
v
užší skupině přátel pořádali každý
měsíc
večeře a bylo to báječné.
Vytvořit
menu, uvařit a hostit a pak
být
následující tři měsíce hostěn…
Postupem
času se nám pro nečekané
či
v ten den domluvené návštěvy
osvědčilo
nevymýšlet složitosti, ale
uvařit
klasiky, které baví všechny. U
mě vždycky vítězí Itálie – a v létě
ještě
o trochu víc. Ráda bych vám
proto
ukázala mé oblíbené recepty,
které
stačí doplnit salátkem a máte
hostinu
i s předkrmem.
Tahle
jídla
potěší,
nejsou pracná, voní létem,
italským
sluncem a hlavně jsou ideální
ke
sdílení, protože #sharingiscaring.
Celé
tajemství totiž tkví v dobrých
rajčatech
(nebojte se ani kombinace
různých
druhů). A life saver, co z už
tak
jednoduché večeře udělá ještě
jednodušší?
Pasírovač na omáčky.
Zvládnete
to i s cedníkem, potřebujete
jen silnou ruku a trochu času navíc.
Rajčatová
galetka
s
burratou
1 galetka velikosti běžné koláčové formy
TĚSTO
- 158 g hladké mouky
- 113 g studeného másla
- 1 lžička soli a špetka cukru
-
pár lžic ledové vody
PŘÍPRAVA
Mouku, sůl a cukr promíchejte a přidejte
nakrájené
studené máslo. Vytvořte směs
konzistence
drobenky a zapracujte ledovou
vodu.
Pracujte pomalu, cílem je kompaktní
a
nelepivé těsto. To pak zabalte do fólie
a dejte (alespoň) na hodinu do ledničky.
NÁPLŇ
- 7 rajčat
•
bio citron a kůra
- olivový olej
- necelé balení mascarpone
- 2 lžíce nastrouhaného
parmazánu
- rozšlehané vejce na potření
- burrata na servírování
- sůl a pepř
PŘÍPRAVA
- Rajčata nakrájejte na plátky, v míse je
smíchejte
se lžící olivového oleje, špetkou
soli,
pepře a kapkou citronu a nechte
odležet.
V jiné misce mezitím promíchejte
mascarpone, kůru z půlky citronu, dvě
lžíce
nastrouhaného parmazánu, lžíci
olivového
oleje, špetku soli a pepře.
- Odležené těsto vyválejte do kulatého
tvaru,
přendejte na pečicí papír a přesuňte
na
plech. Do středu těsta naneste náplň
z
mascarpone, ale okraje nechte volné,
ať
můžete koláč zavřít. Navrch naskládejte
rajčata
a opatrně zaviňte okraje. Potřete
rozšlehaným
vejcem a pečte v předehřáté
troubě
na 185 °C cca 30 až 40 minut
dozlatova.
Jak okraje zezlátnou a náplň
začne
hezky probublávat, máte hotovo!
- Galetku pak nechte vychladnout
(ať
si náplň sedne a nevyteče), do středu
položte
burratu a zakápněte olivovým
olejem,
posypte trochou vločkové soli,
přidejte čerstvě mletý pepř a servírujte!
Pasírovaná
rajčatová
omáčka
Pro 4 osoby
INGREDIENCE
- 800 g čerstvých rajčat
- 50 až 80 ml olivového oleje
- 2 lžíce másla
- parmazán
-
těstoviny podle chuti (já střídám
fettucine,
tagliatelle a krátké pache)
- sůl
PŘÍPRAVA
- Rajčata omyjte a dejte do hrnce. Pokud
máte
menší druh, nemusíte je ani krájet.
Zalijte
olivovým olejem, přidejte dvě lžíce
másla,
přiklopte pokličkou a na mírném
plameni
poduste asi 20 až 30 minut, občas
promíchejte,
ať se vám nechytí.
- Jakmile budou rajčata rozvařená, stačí
je
propasírovat. Propasírovanou omáčku
vraťte
na plotnu, nechte chvilku probublat
a
dochuťte – většinou stačí sůl, případně
trocha
cukru na doslazení.
-
Smíchejte s uvařenou pastou, nandejte
na
talíře, dozdobte parmazánem (hodně)
a
kvalitním olivovým olejem (ještě víc!).
Máte
také kolem sebe lidi, kteří místo
výmluv
hledají způsoby? Opečovávejte je
společným
jídlem, během něhož si užijete
spoustu hezkých momentů.