Nečekaná návštěva? Tyhle recepty to (vás) zachrání

S pár ingrediencemi se i v časové tísni dají vykouzlit zázraky. Důkaz? Máme!
Text: Silvie Tiplicová 15. září 2023

Foto: Silva Tiplicová

Před pár lety jsme v užší skupině přátel pořádali každý měsíc večeře a bylo to báječné. Vytvořit menu, uvařit a hostit a pak být následující tři měsíce hostěn… Postupem času se nám pro nečekané či v ten den domluvené návštěvy osvědčilo nevymýšlet složitosti, ale uvařit klasiky, které baví všechny. U mě vždycky vítězí Itálie – a v létě ještě o trochu víc. Ráda bych vám proto ukázala mé oblíbené recepty, které stačí doplnit salátkem a máte hostinu i s předkrmem.

Tahle jídla potěší, nejsou pracná, voní létem, italským sluncem a hlavně jsou ideální ke sdílení, protože #sharingiscaring. Celé tajemství totiž tkví v dobrých rajčatech (nebojte se ani kombinace různých druhů). A life saver, co z už tak jednoduché večeře udělá ještě jednodušší? Pasírovač na omáčky. Zvládnete to i s cedníkem, potřebujete jen silnou ruku a trochu času navíc.

Rajčatová galetka s burratou

1 galetka velikosti běžné koláčové formy

TĚSTO

  • 158 g hladké mouky
  • 113 g studeného másla
  • 1 lžička soli a špetka cukru
  • pár lžic ledové vody

PŘÍPRAVA

Mouku, sůl a cukr promíchejte a přidejte nakrájené studené máslo. Vytvořte směs konzistence drobenky a zapracujte ledovou vodu. Pracujte pomalu, cílem je kompaktní a nelepivé těsto. To pak zabalte do fólie a dejte (alespoň) na hodinu do ledničky.

NÁPLŇ

  • 7 rajčat • bio citron a kůra
  • olivový olej
  • necelé balení mascarpone
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • rozšlehané vejce na potření
  • burrata na servírování
  • sůl a pepř

PŘÍPRAVA

  1. Rajčata nakrájejte na plátky, v míse je smíchejte se lžící olivového oleje, špetkou soli, pepře a kapkou citronu a nechte odležet. V jiné misce mezitím promíchejte mascarpone, kůru z půlky citronu, dvě   lžíce nastrouhaného parmazánu, lžíci olivového oleje, špetku soli a pepře.
  2. Odležené těsto vyválejte do kulatého tvaru, přendejte na pečicí papír a přesuňte na plech. Do středu těsta naneste náplň z mascarpone, ale okraje nechte volné, ať můžete koláč zavřít. Navrch naskládejte rajčata a opatrně zaviňte okraje. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 185 °C cca 30 až 40 minut dozlatova. Jak okraje zezlátnou a náplň začne hezky probublávat, máte hotovo!
  3. Galetku pak nechte vychladnout (ať si náplň sedne a nevyteče), do středu položte burratu a zakápněte olivovým olejem, posypte trochou vločkové soli, přidejte čerstvě mletý pepř a servírujte!

Pasírovaná rajčatová omáčka

Pro 4 osoby

INGREDIENCE

  • 800 g čerstvých rajčat
  • 50 až 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • parmazán
  • těstoviny podle chuti (já střídám fettucine, tagliatelle a krátké pache)
  • sůl

PŘÍPRAVA

  1. Rajčata omyjte a dejte do hrnce. Pokud máte menší druh, nemusíte je ani krájet. Zalijte olivovým olejem, přidejte dvě lžíce másla, přiklopte pokličkou a na mírném plameni poduste asi 20 až 30 minut, občas promíchejte, ať se vám nechytí.
  2. Jakmile budou rajčata rozvařená, stačí je propasírovat. Propasírovanou omáčku vraťte na plotnu, nechte chvilku probublat a dochuťte – většinou stačí sůl, případně trocha cukru na doslazení.
  3. Smíchejte s uvařenou pastou, nandejte na talíře, dozdobte parmazánem (hodně) a kvalitním olivovým olejem (ještě víc!).

Máte také kolem sebe lidi, kteří místo výmluv hledají způsoby? Opečovávejte je společným jídlem, během něhož si užijete spoustu hezkých momentů.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné