Šéfkuchař Jirka Horák o gastro trendech i proč si péct vlastní cukroví
Foto: Vojtěch Veškrna
Foto: Vojtěch Veškrna
Jirka je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Než se začal věnovat
rozvoji nových konceptů restaurací, inovacím, internímu vzdělávání i kurzům pro
veřejnost, dosloužilo mu mnoho kuchařských rondonů. Když ochutnáte některé z jídel, které připravil (a může být na první pohled sebeobyčejnější), chcete vědět, jak to udělal! Tak prosím, tady to je. Jirky jsme se zeptali na pár otázek a poprosili ho o rychlý vánoční recept, který doma zvládne každý z nás. A to i když si před svátky zapomeneme doplnit ledničku.
Moje práce není úplně o tom, dělat změny v jednotlivých restauracích, ale být nablízku a k ruce, když je potřeba. Většinu času se s kolegy věnujeme nově vznikajícím konceptům a podílíme se na vzdělávání našich zaměstnanců.
Nejvíc věcí mě napadá zaručeně při běhu. Zároveň to ale není technicky ideální čas na to, si něco zapisovat.
Myslím, že podléhá, ale díky bohu mám pocit, že aktuální trendy jsou naprosto správně. Návrat ke kořenům, minimalismus, sezónnost, lokálnost.
Odpovědí bych měl nekonečno. Houby jakkoliv, párek s bramborovou kaší, chlupaté knedlíky, vývar...
Osobně cukroví spíš nepeču, ale doma máme na Vánoce napečeno a neměnil bych. Doporučil bych technicky těžší kousky objednat a nešetřit na nich, lehčí věci nepřestat péct doma. Vůně, která zaplaví byt, je nezaměnitelná.
Mám rád klasiku - smažený kapr, bramborový salát, babiččiny nakládané okurky, šupina pod talířem.
Bohemka. Ale byly časy, kdy jsem to měl naopak.
Plátek starší vánočky namočit na pár vteřin z obou stran do vaječného koňaku a opéct na másle. Namazat meruňkovou marmeládou a navrch lžíci tvarohu. Tenhle vánoční french toast je super povánoční snídaně!
Jirka Horák pracoval v Pizza Nuova, Čestru, ale i La Degustation Boheme. Vařil v Anglii, vyrazil na zkušenou do Brazílie do resturace D.O.M. a při dalších stážích zvědavě poznával michelinské restaurace Kadeau nebo Maaemo. Stál ale také u zrodu Grils a poté několik let působil jako zástupce šéfkuchaře v Esce. Nyní Jirka sídlí v UMu, kde ve své laboratoři rozvíjí nové nápady, (znovu)objevuje recepty a s pokorou jemu vlastní sdílí své kulinářské oblíbenosti s profesionály i veřejností. Pokud má chvíli volna, pravděpodobně se věnuje pop-upovým projektům, kde připravuje vylazené langoše nebo tacos.