U nás doma toasty a sandwiche milujeme. Je to oblíbená snídaně, svačina na hory nebo na hřiště a někdy i večeře, když není prostor a nálada něco vytvářet. Dnes už se dají sehnat báječné toastové chleby i v pekárnách (my ho rádi kupujeme například u Kalendů), ten domácí s láskou (a za přispění malých pomocníků) upečený ale stejně nic nepřekoná. Receptů jsem už pár vyzkoušela, nejlepší je však jednoznačně od mojí kamarádky Juliany (@maskrtnica). Je vláčný, nadýchaný, lehce dosladka a hodí se na všechny způsoby. Tak hurá do toho!
Domácí toastový chléb
2 toastové chleby (do forem o délce 25 cm)
Suroviny
- 380 g zakysané smetany (ideálně tučnější)
- 380 g vody / mléka
- 45 g cukru nebo medu
- 750 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
- 1 velké vejce
- 15 g soli
- 2 g čerstvého droždí (lze nahradit půlkou lžičky sušeného)
Postup
- Tekutiny rozmíchejte s čerstvým droždím a cukrem či medem, sušené droždí stačí smíchat s moukou. Přisypte mouku (můžete ji i prosít), sůl a promíchejte tak, aby se vše hezky spojilo a nevznikly hrudky. A hotovo! Vážně.
- Těsto nechte cca 10 až 12 hodin kynout v míse zakryté utěrkou při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby ho vyklopte na vál a rozdělte na dvě části, vytvarujte je do podélných bochníků, přendejte do máslem vymazaných forem a nechte další 2 až 3 hodiny kynout.
- Mezitím rozpalte troubu na 250 °C, vložte do ní chleby, zapařte (stačí nalít vroucí vodu na plech pod roštem a v troubě bude rázem vlhčí prostředí) a po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C. Celková doba pečení je asi 45 minut.
- Chleby vyndejte, nechte chvilku odpočinout, vyklopte na mřížku a počkejte, až vychladnou.
- Nakrájejte je na plátky a vzhůru do mazání.
A moje oblíbené náplně? Jeden kus toastového chleba vyjde přibližně na osm až devět sandwichů (krát dva po rozpůlení – a já je půlím vždycky). Pokaždé kalkuluju s množstvím na jeden celý bochník, ideální třeba na pikniky, natáčení nebo dětské oslavy
Sandwich s mozzarellou a rajčatovo-paprikovým pestem
V tomto případě platí rovnice málo
práce = hodně radosti. Vynikající
rajčatovo-paprikové pesto nabízejí
v Marks & Spencer, pokud neseženete,
dobře poslouží i běžné rajčatové
nebo bazalkové. Mozzarellu krájejte
na tlustší plátky. Na jeden bochník
budete potřebovat cca dvě balení.
Sandwich s trhaným kuřetem a kadeřávkovým salátem
Suroviny
- toastový chléb
- trhané kuře (třeba co zbyde z vývaru nebo z nedělního oběda)
- trocha másla
- kvalitní majonéza
- kadeřávek
- pár opečených ořechů
- bio citron
- olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup, sůl a pepř na ochucení
- 1 jablko
- trocha strouhaného parmazánu
- sýr (pokud máte, určitě se hodí například comté, ementál atd.)
Postup
- Chleby si lehce namažte máslem (horní i spodní) a majonézou dochucenou kapkou citronu. Mezi ně vložte trhané kuře (buď tak, jak je, nebo si ho můžete prohřát v rendlíčku s vývarem a dochutit podle libosti), salát z kadeřávku a opečené ořechy.
- Kadeřávek si natrhejte na menší kousky a v míse promněte s olivovým olejem a špetkou soli. Tuto fázi nevynechávejte, ani když budete mít hodně naspěch, jinak bude kadeřávek tuhý. Dochuťte ho do sladkokysela (kapkou javorového sirupu, jablečného octa a pepře) a přidejte na plátky nakrájené jablko s nastrouhaným parmazánem, případně i další sýr.
Sandwich s krůtí šunkou, cheddarem a jablkem
Suroviny
- 2 balení krůtí šunky
- 1 balení cheddaru
- 1 jablko
- polovina másla
- hořčice (sladká a hrubozrnná)
Sandwich s mozzarellou, rajčetem a bylinkovou majonézou
Suroviny
- 2 balení mozzarelly
- 3 rajčata
- tři čtvrtiny okurky
- majonéza (půl velkého balení + mix zelených bylinek, vše dohromady rozmixujte s trochou citronu)
- polovina balení klíčků
Postup
V případě posledních dvou receptů
je důležité vrstvení – toastové chleby
vždy pořádně namažte a ty nejvíce
„mokré věci“ dejte doprostřed, aby se
sandwiche nerozmočily.
A balení? Výborně se mi osvědčil
obyčejný pečicí papír! Na YouTube je
spousta návodů, jak ho k tomuto účelu
použít, a slibuju, že po pár přípravách
už to budete mít v ruce!







