Milujete toasty? Pak je tohle recept přímo pro vás

Čerstvé, zapečené, jako příloha ke skvělým vajíčkům, nasladko i naslano.
Silvie Tiplicová 28. července 2024

U nás doma toasty a sandwiche milujeme. Je to oblíbená snídaně, svačina na hory nebo na hřiště a někdy i večeře, když není prostor a nálada něco vytvářet. Dnes už se dají sehnat báječné toastové chleby i v pekárnách (my ho rádi kupujeme například u Kalendů), ten domácí s láskou (a za přispění malých pomocníků) upečený ale stejně nic nepřekoná. Receptů jsem už pár vyzkoušela, nejlepší je však jednoznačně od mojí kamarádky Juliany (@maskrtnica). Je vláčný, nadýchaný, lehce dosladka a hodí se na všechny způsoby. Tak hurá do toho!

Domácí toastový chléb

2 toastové chleby (do forem o délce 25 cm)

Suroviny

  • 380 g zakysané smetany (ideálně tučnější)
  • 380 g vody / mléka
  • 45 g cukru nebo medu
  • 750 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
  • 1 velké vejce
  • 15 g soli
  • 2 g čerstvého droždí (lze nahradit půlkou lžičky sušeného)

Postup

  1. Tekutiny rozmíchejte s čerstvým droždím a cukrem či medem, sušené droždí stačí smíchat s moukou. Přisypte mouku (můžete ji i prosít), sůl a promíchejte tak, aby se vše hezky spojilo a nevznikly hrudky. A hotovo! Vážně.
  2. Těsto nechte cca 10 až 12 hodin kynout v míse zakryté utěrkou při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby ho vyklopte na vál a rozdělte na dvě části, vytvarujte je do podélných bochníků, přendejte do máslem vymazaných forem a nechte další 2 až 3 hodiny kynout.
  3. Mezitím rozpalte troubu na 250 °C, vložte do ní chleby, zapařte (stačí nalít vroucí vodu na plech pod roštem a v troubě bude rázem vlhčí prostředí) a po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C. Celková doba pečení je asi 45 minut.
  4. Chleby vyndejte, nechte chvilku odpočinout, vyklopte na mřížku a počkejte, až vychladnou.
  5. Nakrájejte je na plátky a vzhůru do mazání.

A moje oblíbené náplně? Jeden kus toastového chleba vyjde přibližně na osm až devět sandwichů (krát dva po rozpůlení – a já je půlím vždycky). Pokaždé kalkuluju s množstvím na jeden celý bochník, ideální třeba na pikniky, natáčení nebo dětské oslavy

Sandwich s mozzarellou a rajčatovo-paprikovým pestem

V tomto případě platí rovnice málo práce = hodně radosti. Vynikající rajčatovo-paprikové pesto nabízejí v Marks & Spencer, pokud neseženete, dobře poslouží i běžné rajčatové nebo bazalkové. Mozzarellu krájejte na tlustší plátky. Na jeden bochník budete potřebovat cca dvě balení.

Sandwich s trhaným kuřetem a kadeřávkovým salátem

Suroviny

  • toastový chléb
  • trhané kuře (třeba co zbyde z vývaru nebo z nedělního oběda)
  • trocha másla
  • kvalitní majonéza
  • kadeřávek
  • pár opečených ořechů
  • bio citron
  • olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup, sůl a pepř na ochucení
  • 1 jablko
  • trocha strouhaného parmazánu
  • sýr (pokud máte, určitě se hodí například comté, ementál atd.) 

Postup

  1.  Chleby si lehce namažte máslem (horní i spodní) a majonézou dochucenou kapkou citronu. Mezi ně vložte trhané kuře (buď tak, jak je, nebo si ho můžete prohřát v rendlíčku s vývarem a dochutit podle libosti), salát z kadeřávku a opečené ořechy.
  2. Kadeřávek si natrhejte na menší kousky a v míse promněte s olivovým olejem a špetkou soli. Tuto fázi nevynechávejte, ani když budete mít hodně naspěch, jinak bude kadeřávek tuhý. Dochuťte ho do sladkokysela (kapkou javorového sirupu, jablečného octa a pepře) a přidejte na plátky nakrájené jablko s nastrouhaným parmazánem, případně i další sýr. 

Sandwich s krůtí šunkou, cheddarem a jablkem

Suroviny

  • 2 balení krůtí šunky
  • 1 balení cheddaru
  • 1 jablko
  • polovina másla
  • hořčice (sladká a hrubozrnná)

Sandwich s mozzarellou, rajčetem a bylinkovou majonézou

Suroviny

  • 2 balení mozzarelly
  • 3 rajčata
  • tři čtvrtiny okurky
  • majonéza (půl velkého balení + mix zelených bylinek, vše dohromady rozmixujte s trochou citronu)
  • polovina balení klíčků

Postup

V případě posledních dvou receptů je důležité vrstvení – toastové chleby vždy pořádně namažte a ty nejvíce „mokré věci“ dejte doprostřed, aby se sandwiche nerozmočily. A balení? Výborně se mi osvědčil obyčejný pečicí papír! Na YouTube je spousta návodů, jak ho k tomuto účelu použít, a slibuju, že po pár přípravách už to budete mít v ruce!

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné