Když mít doma Itálii, tak rozhodně v knihovně
Foto: Archiv redakce
Foto: Archiv redakce
Seznamte se: Sára Rodová, Monika Štefková a Alice Flemrová založily mladé nakladatelství Meridione, jehož vlajkovou lodí je právě italská literatura. A zatímco vás Zakázaný deník unese do Říma, Vzdálení Otcové do Turína, Podivnost do Katánie a v ní jsme ještě chvíli pobudete díky Černému písku, mohli by se vám hodit tipy na místa, která podle překladatelek v těchto městech rozhodně stojí za to navštívit.
Sára Rodová, Monika Štefková a Alice Flemrová také založily mladé nakladatelství Meridione, jehož vlajkovou lodí je právě italská literatura.
„Ve vie Maqueda, na rohu u slavné křižovatky Quattro canti, bývalo do roku 2012 knihkupectví Dante,“ vzpomíná Alice. „Teď je tam už deset let výborné bistro Bisso Bistrot. Tradiční recepty, každý chod menu obvykle z pěti jídel (pozor na nekonečně dlouhé jídelní lístky!), skvělé víno i atmosféra. Vzhledem k centrální poloze už teď asi bude trochu turističtější, naposledy jsem tam jedla v létě 2022, ale stojí za návštěvu.“
Všem fanouškům (nejen) italského filmu doporučuje Sára také návštěvu tohoto obchůdku s DVD. „Byl založen roku 1983 a nachází se ve via di Monserrato kousek od paláce Farnese. Seženete tu staré i nové filmy všech žánrů a zemí původu, filmové plakáty nebo třeba fotku Marcella Mastroianniho v životní velikosti.“
„Že vám L’antica pizzeria Da Michele na svém menu nenabídne pizzu s ananasem, vás (doufám) nepřekvapí, ale nenajdete tu ani mnohem běžnější pizzy,“ míní Monika. „Tohle je podnik pro gastronomické konzervativce. Momentálně nabízí čtyři druhy pizz, přičemž všechny stojí 6 euro, tedy zhruba 150 korun, což už samo o sobě potěší (když vám dnes i lecjaká česká „picérije“ prodá pizzu s pravopisnými chybami za 280 korun). Da Michele je ale navíc jedna z nejlepších a nejstarších (zal. 1870) pizzerií v Neapoli, městě, kde se tento božský pokrm zrodil. Ale pozor, s kvalitní místní stravou musíte přijmout i místní vyznávání slow foodu a s lístečkem v ruce si pěkně počkat, až na vás přijde řada. Rozhodně to stojí za to!“
Další tipy najdete v srpnovém vydání Cosmopolitanu.