Cukrové povadnutí? Další důvod, proč omezit sladkosti, zná pleť

Jak moc pokožce uškodí donutek navíc?
Kristýna Schafferová 30. září 2023

Foto: Getty Images

Že cukr škodí víme. Nepřiměřené množství sušenek, dortíků, čokolád a dalších dobrot může nehezky proměnit nejen postavu, ale i pleť, která je zničehonic oslabená, a tím pádem i náchylná k různým nedokonalostem. K jakým, ptáte se? Tak především ochabuje, což je jev způsobený úbytkem kolagenu v kůži. A pokud k němu dochází vlivem špatné stravy, jedná se o krásný nedermatologický termín „cukrové povadnutí". Pojďme si o komplikovaném vztahu „cukr a pleť" říct víc...

Sugar face

Můžete na svůj obličej vyplácat ten nejdražší pleťový krém, pokud ale nebudete ctít zásady vyvážené stravy, nedocílíte těch nejlepších výsledků. Kůže je součástí organismu, s nímž je provázaná, a tak pokud trpí on, trpí i ona. Nedostatek vody, minerálů, vitamínů, živin a stopových prvků o sobě dá vědět jako první právě na kůži, v neposlední řadě ztrátou elasticity. Což pochopíte s překročením třicítky. 

Právě kolem třicátého roku života se totiž začínají v kůži zpomalovat určité procesy. Třeba produkce kolagenu, který je zásadní pro její pevnost a pružnost. O to větší roli proto hraje strava, která může pomoci, pak jsou tu ale samozřejmě také potraviny, které pokožku poškozují. „Příkladem může být právě cukr, jenž devastuje kolagen a cévy. Termín, který známe jako glykace pleti, způsobuje ochabnutí kůže a předčasné vrásky vlivem poškození kolagenu v důsledku nadměrného množství cukru v těle. Zdravá strava zabraňuje i této části předčasného stárnutí," říká hlavní lékařská poradkyně v Kompetenčním centru antroposofické medicíny společnosti Weleda, Dr. Sandra Johanssonová

Jak ještě cukr zamává s pletí?

Kromě ztráty pružnosti má cukr na pleť ještě další dopady. Vytváří dokonalou půdu všem kvasinkám, bakteriím a zánětům, což může vést k rozvoji akné, navíc zvyšuje hladinu inzulinu, na což pokožka reaguje větší produkcí mazu... Kromě toho také narušuje funkci antioxidantů, které tělo chrání před oxidačním stresem, jenž urychluje stárnutí. 

Takže odteď už žádná sušenka? 

Důvodů, proč omezit cukr, je hned celá řada, není to s ním ale tak černobílé. Psychicky nás uklidňuje, dodává nám energii, když ji zrovna nutně potřebujeme, a hlavně: svět je s kouskem dortu přeci jen trochu hezčí. Nemusíte proto ze svého života striktně vyškrtnout všechny sacharidy (které ostatně naše tělo potřebuje), stačí, když se nad stravou zamyslíte a sladkosti omezíte. 

Kristýna Schafferová

Kristýna Schafferová

@kristynarojikova

Nadšenec do české kuchyně, přírodní kosmetiky a dobrých detektivek, kterého baví chytří lidé a hloupé reality shows (protože pak je svět v rovnováze).

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné