Jsou zdravé, nenáročné na přípravu, prospívají pleti, podporují
dobrou náladu, skvěle chutnají a budou ozdobou
každého stolu nebo piknikové deky. Tyhle drinky se ve vašem ozdravném repertoáru určitě neztratí! Tak na zdraví a pěkně až do dna!
Fresh z melounu a aloe vera
Piknik s bonusem krásné pleti
Gel z aloe se aplikuje zevně jako výživa pro pleť a na různé kožní
potíže, ale stejné léčivé účinky prokazuje i při vnitřním užívání. Některé
aloe jsou totiž jedlé a možná vám zrovna taková roste na parapetu
nebo na zahrádce. Pozor, musí se jednat o aloi vera, tedy aloi pravou!
Šťáva z ní pomáhá udržovat zdravé trávení, regulovat hladinu cukru
v krvi, bojovat proti zánětům a je vhodným doplňkem pro ty, kteří se
snaží jíst převážně zásaditou stravu.
Kdy pít: Kdykoli během dopoledne či odpoledne
Ingredience:
- 4 šálky čerstvé melounové šťávy
(cca 1 kg melounu)
- 2 šálky vody
- 1 čerstvý list aloe vera
(bez slupky, jen dužnina)
Postup:
- List aloe omyjte, osušte a položte
špičkou dolů na prkénko. Ostrým
nožem podél okrajů listu odřízněte
trny i spodní a horní část.
- Na jedné straně listu zajeďte
nožem pod zelenou slupku
a odstraňte ji, aniž byste příliš
zasáhli do gelu (pokud na něm
zůstane žlutý mok, stačí ho setřít
papírovým ubrouskem nebo
opláchnout studenou vodou,
může mít projímavé účinky).
- Po stažení jedné strany slupky
naporcujte gel na třícentimetrové
kousky a z nich hranou nože
odstraňte druhou stranu slupky
(zkontrolujte, zda pod slupkou
není žlutý mok, a případně jej
opláchněte).
- Kousky melounu buď vhoďte
do odšťavňovače, nebo použijte
mixér (v tom případě přilijte
trochu vody a šťávu přeceďte
přes sítko).
- Přidejte čtyři šálky čerstvé
melounové šťávy do mixéru se
dvěma šálky vody a kostkami
aloe a rozmixujte.
- Ihned podávejte s ledem
nebo uchovávejte v ledničce
ve vzduchotěsné nádobě,
a to maximálně pět dní.
Jestli vám aloe zbyde, rozmixujte ji a na 15 minut naneste na tvář jako pleťovou masku
Zlaté kurkumové mléko
Proti špatné náladě i zánětům
Zlaté mléko je ájurvédský nápoj z kurkumy a mléka. Kurkumin,
který kurkuma obsahuje, je mimo jiné známý svými protizánětlivými
a antidepresivními účinky. Každá z ingrediencí má v receptu svou
důležitou roli. Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je na přípravu
nápoje lepší tučné mléko než voda. Používáte-li méně tučné mléčné
alternativy, přidejte přepuštěné máslo ghí nebo kokosový olej
pro veganskou verzi. Černý pepř skýtá piperin, který napomáhá
vstřebávání kurkuminu, a posiluje tak jeho působení. Skořice má
kromě hřejivého aroma také protizánětlivý efekt.
Kdy pít: Večer před usnutím
Ingredience:
- 1 šálek plnotučného mléka nebo alternativy
(mandlové či kokosové mléko fungují báječně)
- půl lžičky mleté kurkumy
- 3 zrnka černého pepře
(ideálně nahrubo rozdrcená v hmoždíři nebo mlýnku)
- 1 tyčka skořice
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- půl lžičky másla ghí či kokosového oleje
(pokud používáte mléčnou alternativu)
Postup:
- Do hrnce umístěte všechny přísady kromě ghí / kokosového
oleje a medu / javorového sirupu. Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte vařit 5 minut. Hlídejte, aby mléko
nevzkypělo, a případně míchejte.
- Sceďte přes sítko do šálku a přidejte med / javorový sirup
a ghí / kokosový olej, pokud používáte.
Zlaté mléko je geniální teplé, ale dá se podávat i chlazené s kostkami ledu.
Miso polévka
Dokonalý začátek dne
Miso je tradiční japonská pasta, která se dělá z fermentovaných
fazolí, sójových bobů nebo rýže. Stejně jako jogurt je plná živých
kultur prospěšných pro váš mikrobiom. Pokud miso zkoušíte
poprvé, vyberte si světlé, které je chuťově jemnější. V lednici vydrží
dlouho a je vítaným doplňkem nejen do polévky, ale také třeba
do salátových zálivek nebo na popcorn.
Kdy pít: Po probuzení jako první chod snídaně
Ingredience:
- 1,5 šálku vody
- 1 jarní cibulka
- čtvrtina střední mrkve
- 1 lžíce bílé miso pasty
- půl šálku měkkého tofu
- 1 lžička sezamových semínek
(možno vynechat)
- kousek mořské řasy jako wakame nebo nori
(možno vynechat)
Postup:
- Do hrnce odměřte vodu, přihoďte nadrobno nasekanou
cibulku, nastrouhanou mrkev i řasu a přiveďte k varu.
Snižte teplotu a nechte cca 10 minut probublávat.
- Do malé misky vložte miso pastu a dolijte čtvrt šálku vody
z hrnce. Promíchejte vidličkou na kaši a vraťte do kastrůlku.
- Přidejte tofu nakrájené na malé kostičky, promíchejte
a nechte ho prohřát.
- Přelijte do misky nebo hrnku a podávejte posypané
opraženými sezamovými semínky.
Přidáním vařených nudlí jako třeba soba a nahniličko vařeného vejce miso polévku proměníte na jednoduchý ramen.
Zeleninový vývar
Na celodenní popíjení místo bublinek
Potřebujete jen jeden hrnec a suroviny, co pravděpodobně
máte celý rok i tak v ledničce. A dokonce ani nemusíte
mít talíř a lžíci. Rajčatový protlak dodá vývaru chuť umami
a lahůdkové droždí je skvělým zdrojem vitaminu B. Tajemství
dobrého vývaru spočívá v trpělivosti – vařte jej dlouho
a pomalu. Jestli používáte bio zeleninu, přihoďte i dobře
omyté slupky z mrkve, česneku, cibule či stonky petržele.
Umocní jeho chuť.
Kdy pít: Kdykoliv celý den místo sladkých limonád
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 střední mrkve
- 4 řapíky celeru
- 4 stroužky česneku
- půl lžičky mletého bílého pepře
- 9-10 šálků vody
- 1 šálek nakrájené listové zeleniny
(špenát, mangold, kadeřávek…)
- půl šálku nasekané ploché petržele
- 1 hrst čerstvých provensálských bylinek
jako tymián či rozmarýn nebo 1 lžíce sušených
- 2 bobkové listy
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce lahůdkového droždí
(možno vynechat)
Postup:
-
Postavte větší hrnec na střední plamen a na olivovém oleji
osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev, celer i plochou stranou nože
podrcený česnek.
- Osolte a opepřete a za častého míchání smažte asi 5 minut.
- Přidejte vodu, zbytek pokrájené zeleniny a bylinek a zvyšte
teplotu, dokud směs nezačne vřít. Jakmile počne bublat, ztlumte
oheň na minimum, doplňte lahůdkové droždí a rajčatový protlak.
Promíchejte a přiklopte (pod pokličkou nechte malý prostor,
ze kterého může unikat pára).
- Nechte bublat 45 minut až hodinu, ale klidně i déle. S délkou
vaření se prohlubuje chuť.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte, přidejte pepř pro trochu
pikantnosti nebo rajčatový protlak či lahůdkové droždí pro umami.
- Přes cedník slijte do jiného hrnce a nechte vychladnout.
Rozdělte do skleněných nádob (klidně zavařovacích sklenic)
a skladujte v lednici až pět dní.
Vývar lze připravit ve větším množství, nalít do ledovače (vyberte co největší kostky ledu), zmrazit a spotřebovávat postupně.
Zelené smoothie
Fit drink místo brunche
Recept proslavila Reese Witherspoon, která sdílela video s tím, že toto
smoothie pije každý den už skoro deset let. Prý jí ho prozradila její herecká
kolegyně Kerry Washington, když Reese obdivovala její krásně hebkou
pleť. Jestli vám v lednici zbyde cokoli zeleného jako jiné typy salátu nebo
okurka, můžete je do mixu klidně přidat.
Kdy pít: Dopoledne jako pozdní snídani
nebo svačinu
Ingredience:
- 2 šálky vody
- 1-2 hlávky římského salátu
- 1-2 šálky baby špenátu
- 3 řapíky celeru
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 banán
- šťáva z 1 citronu
- půl šálku kokosové vody
(možno vynechat)
Postup:
Všechny přísady vložte do výkonného
mixéru a pořádně rozmixujte. Pokud je
smoothie příliš husté, přilijte tekutinu.
Pijete-li smoothie místo brunche či ho chcete udělat výživnější, přidejte pořádnou lžíci burákového nebo mandlového másla.
Koktejl Cosmopolitan
Granátové jablko místo brusinek
Klasický Cosmopolitan se samozřejmě míchá s brusinkovým džusem,
ale zkuste jej nahradit šťávou z granátového jablka a váš drink získá další
chuťové i jinak prospěšné nuance. Granátové jablko stejně jako brusinky
očišťuje urologický systém, navíc podporuje činnost srdce a obsahuje
vlákninu, vitaminy a minerály.
Kdy pít: Před večeří při západu slunce
Ingredience:
- 4 cl vodky (může být citrusová)
- 3 cl šťávy z granátového jablka
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1,5 cl pomerančového likéru
(například Cointreau, Triple Sec nebo Grand Marnier)
- kostky ledu
Postup:
- Koktejlový šejkr naplňte kostkami ledu.
- Přidejte vodku, šťávu z granátového jablka, limetkovou šťávu
a pomerančový likér.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience nepromísí a neochladí
ledem (minimálně 30 sekund).
- Přelijte do sklenice na Martini a ozdobte kolečkem limetky,
pomerančovou kůrou nebo nechte jen tak.
Na party můžete předem namíchat větší množství Cosmopolitanu do džbánu nebo karafy. Nechte chladit v lednici, ale led dejte do sklenic až těsně před podáváním.