Cosmo beauty elixíry: Tyhle drinky pomohou ke zdravějšímu tělu a krásnější pleti

6 extrémně zdravých nápojů, které si snadno připravíte doma.
Text: Radka Kasílová 21. května 2025

Foto: Vojtěch Tesárek

Jsou zdravé, nenáročné na přípravu, prospívají pleti, podporují dobrou náladu, skvěle chutnají a budou ozdobou každého stolu nebo piknikové deky. Tyhle drinky se ve vašem ozdravném repertoáru určitě neztratí! Tak na zdraví a pěkně až do dna!

Fresh z melounu a aloe vera

Piknik s bonusem krásné pleti

Gel z aloe se aplikuje zevně jako výživa pro pleť a na různé kožní potíže, ale stejné léčivé účinky prokazuje i při vnitřním užívání. Některé aloe jsou totiž jedlé a možná vám zrovna taková roste na parapetu nebo na zahrádce. Pozor, musí se jednat o aloi vera, tedy aloi pravou! Šťáva z ní pomáhá udržovat zdravé trávení, regulovat hladinu cukru v krvi, bojovat proti zánětům a je vhodným doplňkem pro ty, kteří se snaží jíst převážně zásaditou stravu.

Kdy pít: Kdykoli během dopoledne či odpoledne

Ingredience:

  • 4 šálky čerstvé melounové šťávy (cca 1 kg melounu)
  • 2 šálky vody
  • 1 čerstvý list aloe vera (bez slupky, jen dužnina)

Postup:

  1. List aloe omyjte, osušte a položte špičkou dolů na prkénko. Ostrým nožem podél okrajů listu odřízněte trny i spodní a horní část.
  2. Na jedné straně listu zajeďte nožem pod zelenou slupku a odstraňte ji, aniž byste příliš zasáhli do gelu (pokud na něm zůstane žlutý mok, stačí ho setřít papírovým ubrouskem nebo opláchnout studenou vodou, může mít projímavé účinky).
  3. Po stažení jedné strany slupky naporcujte gel na třícentimetrové kousky a z nich hranou nože odstraňte druhou stranu slupky (zkontrolujte, zda pod slupkou není žlutý mok, a případně jej opláchněte).
  4. Kousky melounu buď vhoďte do odšťavňovače, nebo použijte mixér (v tom případě přilijte trochu vody a šťávu přeceďte přes sítko).
  5. Přidejte čtyři šálky čerstvé melounové šťávy do mixéru se dvěma šálky vody a kostkami aloe a rozmixujte.
  6. Ihned podávejte s ledem nebo uchovávejte v ledničce ve vzduchotěsné nádobě, a to maximálně pět dní.
Jestli vám aloe zbyde, rozmixujte ji a na 15 minut naneste na tvář jako pleťovou masku

Zlaté kurkumové mléko

Proti špatné náladě i zánětům

Zlaté mléko je ájurvédský nápoj z kurkumy a mléka. Kurkumin, který kurkuma obsahuje, je mimo jiné známý svými protizánětlivými a antidepresivními účinky. Každá z ingrediencí má v receptu svou důležitou roli. Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je na přípravu nápoje lepší tučné mléko než voda. Používáte-li méně tučné mléčné alternativy, přidejte přepuštěné máslo ghí nebo kokosový olej pro veganskou verzi. Černý pepř skýtá piperin, který napomáhá vstřebávání kurkuminu, a posiluje tak jeho působení. Skořice má kromě hřejivého aroma také protizánětlivý efekt.

Kdy pít: Večer před usnutím

Ingredience:

  • 1 šálek plnotučného mléka nebo alternativy (mandlové či kokosové mléko fungují báječně)
  • půl lžičky mleté kurkumy
  • 3 zrnka černého pepře (ideálně nahrubo rozdrcená v hmoždíři nebo mlýnku)
  • 1 tyčka skořice
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • půl lžičky másla ghí či kokosového oleje (pokud používáte mléčnou alternativu)

Postup:

  1. Do hrnce umístěte všechny přísady kromě ghí / kokosového oleje a medu / javorového sirupu. Přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a nechte vařit 5 minut. Hlídejte, aby mléko nevzkypělo, a případně míchejte.
  3. Sceďte přes sítko do šálku a přidejte med / javorový sirup a ghí / kokosový olej, pokud používáte.
Zlaté mléko je geniální teplé, ale dá se podávat i chlazené s kostkami ledu.

Miso polévka

Dokonalý začátek dne

Miso je tradiční japonská pasta, která se dělá z fermentovaných fazolí, sójových bobů nebo rýže. Stejně jako jogurt je plná živých kultur prospěšných pro váš mikrobiom. Pokud miso zkoušíte poprvé, vyberte si světlé, které je chuťově jemnější. V lednici vydrží dlouho a je vítaným doplňkem nejen do polévky, ale také třeba do salátových zálivek nebo na popcorn.

Kdy pít: Po probuzení jako první chod snídaně

Ingredience:

  • 1,5 šálku vody
  • 1 jarní cibulka
  • čtvrtina střední mrkve
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • půl šálku měkkého tofu
  • 1 lžička sezamových semínek (možno vynechat)
  • kousek mořské řasy jako wakame nebo nori (možno vynechat)

Postup:

  1. Do hrnce odměřte vodu, přihoďte nadrobno nasekanou cibulku, nastrouhanou mrkev i řasu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte cca 10 minut probublávat.
  2. Do malé misky vložte miso pastu a dolijte čtvrt šálku vody z hrnce. Promíchejte vidličkou na kaši a vraťte do kastrůlku.
  3. Přidejte tofu nakrájené na malé kostičky, promíchejte a nechte ho prohřát.
  4. Přelijte do misky nebo hrnku a podávejte posypané opraženými sezamovými semínky.
Přidáním vařených nudlí jako třeba soba a nahniličko vařeného vejce miso polévku proměníte na jednoduchý ramen.

Zeleninový vývar

Na celodenní popíjení místo bublinek

Potřebujete jen jeden hrnec a suroviny, co pravděpodobně máte celý rok i tak v ledničce. A dokonce ani nemusíte mít talíř a lžíci. Rajčatový protlak dodá vývaru chuť umami a lahůdkové droždí je skvělým zdrojem vitaminu B. Tajemství dobrého vývaru spočívá v trpělivosti – vařte jej dlouho a pomalu. Jestli používáte bio zeleninu, přihoďte i dobře omyté slupky z mrkve, česneku, cibule či stonky petržele. Umocní jeho chuť.

Kdy pít: Kdykoliv celý den místo sladkých limonád

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 střední mrkve
  • 4 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • půl lžičky mletého bílého pepře
  • 9-10 šálků vody
  • 1 šálek nakrájené listové zeleniny (špenát, mangold, kadeřávek…)
  • půl šálku nasekané ploché petržele
  • 1 hrst čerstvých provensálských bylinek jako tymián či rozmarýn nebo 1 lžíce sušených
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce lahůdkového droždí (možno vynechat)

Postup:

  1. Postavte větší hrnec na střední plamen a na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev, celer i plochou stranou nože podrcený česnek.
  2. Osolte a opepřete a za častého míchání smažte asi 5 minut.
  3. Přidejte vodu, zbytek pokrájené zeleniny a bylinek a zvyšte teplotu, dokud směs nezačne vřít. Jakmile počne bublat, ztlumte oheň na minimum, doplňte lahůdkové droždí a rajčatový protlak. Promíchejte a přiklopte (pod pokličkou nechte malý prostor, ze kterého může unikat pára).
  4. Nechte bublat 45 minut až hodinu, ale klidně i déle. S délkou vaření se prohlubuje chuť.
  5. Ochutnejte a podle potřeby dosolte, přidejte pepř pro trochu pikantnosti nebo rajčatový protlak či lahůdkové droždí pro umami.
  6. Přes cedník slijte do jiného hrnce a nechte vychladnout. Rozdělte do skleněných nádob (klidně zavařovacích sklenic) a skladujte v lednici až pět dní.
Vývar lze připravit ve větším množství, nalít do ledovače (vyberte co největší kostky ledu), zmrazit a spotřebovávat postupně.

Zelené smoothie

Fit drink místo brunche

Recept proslavila Reese Witherspoon, která sdílela video s tím, že toto smoothie pije každý den už skoro deset let. Prý jí ho prozradila její herecká kolegyně Kerry Washington, když Reese obdivovala její krásně hebkou pleť. Jestli vám v lednici zbyde cokoli zeleného jako jiné typy salátu nebo okurka, můžete je do mixu klidně přidat.

Kdy pít: Dopoledne jako pozdní snídani nebo svačinu

Ingredience:

  • 2 šálky vody
  • 1-2 hlávky římského salátu
  • 1-2 šálky baby špenátu
  • 3 řapíky celeru
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 1 banán
  • šťáva z 1 citronu
  • půl šálku kokosové vody (možno vynechat)

Postup: 

Všechny přísady vložte do výkonného mixéru a pořádně rozmixujte. Pokud je smoothie příliš husté, přilijte tekutinu.

Pijete-li smoothie místo brunche či ho chcete udělat výživnější, přidejte pořádnou lžíci burákového nebo mandlového másla.

Koktejl Cosmopolitan

Granátové jablko místo brusinek

Klasický Cosmopolitan se samozřejmě míchá s brusinkovým džusem, ale zkuste jej nahradit šťávou z granátového jablka a váš drink získá další chuťové i jinak prospěšné nuance. Granátové jablko stejně jako brusinky očišťuje urologický systém, navíc podporuje činnost srdce a obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály.

Kdy pít: Před večeří při západu slunce

Ingredience:

  • 4 cl vodky (může být citrusová)
  • 3 cl šťávy z granátového jablka
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1,5 cl pomerančového likéru (například Cointreau, Triple Sec nebo Grand Marnier)
  • kostky ledu

Postup:

  1. Koktejlový šejkr naplňte kostkami ledu.
  2. Přidejte vodku, šťávu z granátového jablka, limetkovou šťávu a pomerančový likér.
  3. Míchejte, dokud se všechny ingredience nepromísí a neochladí ledem (minimálně 30 sekund).
  4. Přelijte do sklenice na Martini a ozdobte kolečkem limetky, pomerančovou kůrou nebo nechte jen tak.
Na party můžete předem namíchat větší množství Cosmopolitanu do džbánu nebo karafy. Nechte chladit v lednici, ale led dejte do sklenic až těsně před podáváním.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné