Hedvábná stezka chutí: Proč stojí za to zajít do restaurace Silq

Pro všechny, kdo se v jídle nemohou rozhodnout mezi čínou a itálií máme tip - restauraci Silq.
Text: Martin Váša 25. prosince 2022

Foto: Silq

Znáte to, věčné dilema – kam vyrazit na oběd? Výbornou odpověď najdete nově v Dejvicích, jmenuje se Silq nabízí autentický zážitek z různorodých kuchyní zemí, které pojí legendární Hedvábná stezka. Více vám už ale poví zakladatel Lukáš Kubín, který stojí také za oblíbenou japonskou kavárnou Café Sofa ležící hned vedle.

Co vás ke konceptu Silq inspirovalo?  

Cestování, historie, kterou jsem studoval, a záliba k jídlu.  

Co Silq má a jiná restaurace v Praze ne? 

Podle mě není v Praze žádná restaurace, kde by si host mohl dát vedle libanonských mezze, tureckého katmeru a čínských dim-sum třeba iránský šafránový pudink, anebo marocký tajine. Dále celou řadu jedinečných signature drinků z různých koutů světa. Vše autentické a domácí. Náš koncept není fusion, naopak si zakládáme na originálních recepturách z té či oné země a oblasti.

Jaké kuchyně mohou vlastně hosté restaurace ochutnat?  

Začínáme v Japonsku a pokračujeme přes Čínu, země Jihovýchodní Asie, středem Malé Asie, kde se nachází Uzbekistán a Irán, dále pak Střední východ napříč Libanonem a Tureckem až po Itálii. Hedvábná stezka se větvila různými směry, a to třeba až na sever Afriky. Menu poměrně často měníme, abychom mohli našim hostům odkrývat tajemství vzdálených kuchyní dle autentických receptur.  

Jak důležitou roli sehrává v zážitku interiér s obsluhou?  

Interiér a obsluha jsou samozřejmě důležitým parametrem spokojenosti, jeden bez druhého samostatně nestačí. V Praze se hodně klade důraz na interiér a vlastní nabídku. Velmi málo podniků ale už dbá na kvalitu obsluhy. V dnešní době je skutečně těžké najít spřízněné duše – někoho, kdo bude s vámi sdílet nadšení, vizi a zápal pro věc. Když se ovšem potká krásný interiér, báječné jídlo a skvělá obsluha, je to opravdu zážitek.  

Který pokrm ze Silq je vaším osobním favoritem?  

To je dost těžká otázka, mám jich celou řadu! Ale pokud bych si měl vybrat jeden, bude to turecký katmer s pistáciemi a libanonské mezze.

Objednejte si předplatné Cosmopolitan

Časopis Cosmopolitan
Předplatné